Oznaczenia na ekologicznych jajkach
Proponuję udać się do dietetyka, po przeanalizowaniu wszystkich danych będzie można określić najbardziej odpowiednią dietę.
Witam, stosunek kwasów omega powinien wynosić 1:3 , nie powinno się spożywać jaj codziennie, gdyż zawierają znaczne ilości cholesterolu. Proszę nie stosować preparatów bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Szczegółowych odpowiedzi udzieli dietetyk.
Dawka nienasyconych kwasów tłuszczowych to sprawa dość indywidualna. Wszystko zależy nie tylko od spożycia ale również od stanu błony śluzowej jelit - wchłaniania ich w jelitach a także od zapotrzebowania, które jest dość indywidualne. Aby zoptymalizować dawkowanie i spożycie kwasów tłuszczowych zarówno nasyconych jak i nienasyconych najlepiej oznaczyć profil kwasów tłuszczowych i wtedy indywidualnie dobrać dietę i suplementację. Zapraszamy.
Stosunek kwasów tłuszczowych to 1:3. Jeżeli chodzi o masło orzechowe - cieżko jest to określić ponieważ każdy producent ma swoją procedurę i inną zawartość składników odżywczych. Proszę sprawdzić na etykiecie ewentualnie skontaktować się z producentem masła, które jest spożywane. Jeżeli chodzi o jajka - niektórzy mówią, że można jedno dziennie, inni że 2-3 razy w tygodniu jest wystarczające. Na pewno nie powinny być to jajka z marketu z chowu klatkowego, tylko starać się wybierać te najlepsze - wolny wybieg, wiejskie, zielononóżki. Nie wspomniano też o poziomie cholesterolu we krwi - nie podał Pan takich informacji a są one dość istotne gdy mówimy o jajkach i kwasach tłuszczowych.
Witam serdecznie,
jeśli chodzi o jedzenie jaj: jeśli nie ma Pan problemów po ich spożyciu, nie musi się Pan ograniczać. Dotychczasowe zalecenia mówiące o ograniczaniu ich do 2-3 sztuk tygodniowo to bzdura, nie poparta jakimikolwiek badaniami naukowymi.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy częste spożywanie jaj może zaszkodzić zdrowiu? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy zdrowej jest spożywanie codziennie oleju lnianego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Jakie produkty wybrać na poprawę pamięci – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Wpływ kwasów Omega3 na organizm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy wyrośnięta rzeżucha ma również zdrowotne właściwości? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Przyjmowanie kwasów omega 3 – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Wybór pomiędzy masłem a margaryną – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Możliwość obniżenia cholesterolu poprzez stosowanie diety – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska