Czy to wystarczy, abym mogła się dowiedzieć czy gluten jest przyczyną?

Dzień dobry, od 8 miesięcy zmagam się ze swędzącą, suchą skórą, co pogarsza się lub polepsza w zależności od tego czy unikam glutenu. Na sprawdzenie glutenu zdecydowałam się z uwagi na to, że mój brat ma wykazaną uśpioną nietolerancję glutenu. Chciałabym zrobić badania w tym kierunku, żeby mieć pewność co faktycznie jest przyczyną. Stąd moje pytanie, jakie badania musiałabym zrobić? Znalazłam ofertę w której skład wchodzi: P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA) IGA Immunoglobulina Ig A w surowicy (L85) AGLI-G P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny Ig G (N81 Czy to wystarczy, abym mogła się dowiedzieć czy gluten jest przyczyną?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty