Jak powinna wyglądać dieta lekkostrawna?

Dzień dobry, jakie powinny być orientacyjne procentowe proporcje białek, węglowodanów i tłuszczów w diecie lekkostrawnej i redukcyjnej 1200-1500kcal mężczyzny 32lata, 178cm i 115kg, niska aktywność fizyczna (praca umysłowa), rozumiem że przy zaleceniach diety lekkostrawnej ilość błonnika również ograniczona?
MĘŻCZYZNA, 35 LAT ponad rok temu

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

W takiej diecie sugerowałabym, aby spożywać około 80 g białka (to zapewnia 1 g/kg docelowej masy ciała), 30-35 g tłuszczu ogółem dziennie (suma tłuszczu dodanego do potraw i zawartego w produktach spożywczych jak np. mleko, mięso), a zatem spożycie węglowodanów powinno kształtować się na poziomie 140-215 g. Przy diecie lekkostrawnej powinno się ograniczyć błonnik - ograniczając płenoziarniste produkty zbożowe, ale zostawiając w diecie warzywa i owoce.
Biorąc pod uwagę jak dużą ma Pan nadwagę - sugerowałabym jednak zacząć od diety 1800-2000 kcal, gdyż może ona się okazać wystarczająca. Dieta w zakresie 1200 kcal jest zdecydowanie poniżej Pana Podstawowej Przemiany Materii i nie powinna być stosowana, gdyż może grozić poważnym wycieńczeniem organizmu i konsekwencjami zdrowotnymi w przyszłości.
Jeżeli ma Pan problemy z dobraniem prawidłowego sposobu postępowania polecałabym zwrócić się po pomoc do specjalisty.

0

Witam,
Orientacyjny procentowy rozkład:
Białko 15 %
Tłuszcz 25 %
Węglowodany 60 %

Błonnik ok. 20-30g, z tym że powinien być to błonnik rozpuszczalny : pieczone jabłko, gotowane warzywa. Ograniczyć należy błonnik nierozpuszczalny: razowe pieczywo, makarony itp.

Pozdrawiam,
Paulina Brzuskiewicz
www.psychodietetyk.org

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty