Jak się odżywiać, aby cukier nie był zbyt wysoki?

Dzień dobry! Mam 68 lat. Moja żona ma cukrzycę, a ja postanowiłem raz zbadać sobie cukier 2 godziny po posiłku glukometrem i wyszedł mi 190 mg/dl. Moje pytanie brzmi: Jak się odżywiać, aby cukier nie rósł aż do tego stopnia? Jakich produktów unikać, a jakie powinny dominować w moim jadłospisie?

MĘŻCZYZNA, 68 LAT ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Witam,

przede wszystkim powinien Pan udać się do lekarza rodzinnego, który wystawi skierowanie na doustny test tolerancji glukozy, ponieważ wynik pomiaru stężenia glukozy przez Pana przedstawiony budzi podejrzenie zaburzeń gospodarki węglowodanowej.

Dieta cukrzycowa polega na zastąpieniu tzw. cukrów prostych złożonymi, co oznacza eliminację słodyczy, cukru, białego pieczywa, produktów z "białej" mąki, a zastąpienie ich produktami z mąki z pełnego przemiału, pełnoziarnistej. Tłuszcze zwierzęce powinny ustąpić miejsca roślinnym. Należy unikać soków owocowych, również niesłodzonych. Z owoców unikać bananów, winogron, arbuzów, awokado, wybierając grapefruity i jabłka, ale nie w ilości nieograniczonej.

Więcej szczegółów znajdzie Pan w wielu artykułach zamieszczonych na tym portalu.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty