Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proszę koniecznie udać się z dzieckiem do lekarza pediatry. Po badaniu będzie można określić odpowiednią suplementacje.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Żywienie dziecka z podejrzeniem skazy białkowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Dlaczego niemowlę oddaje czarne stolce? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dieta na alergeny dla dziecka – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Karmienie 7-miesięcznego dziecka z alergią pokarmową – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Jak żywić 7 miesięczne dziecko? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak powinno być żywione dziecko z pokrzywką barwnikową? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Które mleko modyfikowane wybrać? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Diagnoza AZS i alergii pokarmowej u niemowlaka a stosowanie Latopic – odpowiada Magdalena Rapacka
- Czy dziecko z alergią pokarmową powinno przyjmować tylko mleko modyfikowane? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia pokarmowa i nietolerancja laktozy – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
artykuły
Alergia pokarmowa u niemowlaka - objawy, przyczyny i leczenie
Alergia pokarmowa u niemowlaka rozpoznawana jest c
Ekspert odpowiada na 4 częste pytania młodych rodziców. Poznaj wskazówki dotyczące żywienia niemowlęcia
Przyjście dziecka na świat to wyjątkowe i niezwykl
Alergia na jaja
Jaja kurze należą do alergenów, które najczęściej