Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Objawy mogą być wynikiem alergii na białko lub objawem pokrzywki. Na pewno wizyta u specjalisty pozwoli na postawienie właściwej diagnozy i zastosowanie odpowiedniej terapii.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy uczulenie na nabiał może pojawić się nagle w dorosłym wieku? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Wysypka na ciele - jak ją leczyć? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Jaka jest przyczyna kilkukrotnego (2-5 razy dziennie) pojawiania się wysypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wysypka a alergia na mleko lub niedobór cynku – odpowiada Dr n. med. Maciej Pastuszczak
- Wysypka na rękach i dłoniach – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy to alergia na owoce cytrusowe? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Co może znaczyć wysypka na twarzy i szyi? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Wysypka i zaczerwienienie wokół ust, żuchwy i policzków – odpowiada Małgorzata Panek
- Skaza białkowa i wysypka u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Szorstkość policzków a alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Pokrzywka alergiczna - objawy, przyczyny, diagnostyka i leczenie
Pokrzywka alergiczna, to jeden z objawów uczulenia
Pokrzywka ostra
Pokrzywka ostra jest diagnozowana wówczas, gdy swę
Koronawirus. Pokrzywka po COVID-19 zmieniła życie 21-latki w piekło. "Widok mojej skóry przygnębia"
Monika przeszła zakażenie koronawirusem łagodnie.