Nasiona chia – skąd pochodzą, znaczenie

Coraz częściej słyszy się o właściwościach leczniczych, jakie posiadają nasiona chia, które uznawane są za najzdrowszą żywność na świecie. Specjaliści od medycyny naturalnej podkreślają: lepiej zapobiegać niż leczyć. Powiązane jest to przede wszystkim z odpowiednio zbilansowanym pożywieniem. Gdzie w naszym jadłospisie powinny znaleźć się nasiona chia?

Zobacz film: "Co się stanie, gdy zjesz łyżkę chia dziennie?"

1. Nasiona chia - skąd pochodzą

Z nasion chia rośnie szałwia hiszpańska, która pochodzi z południowej części Meksyku oraz Gwatemali. Szałwia hiszkańska była uprawiana już przez Azteków i to w czasach prekolumbijskich. Współcześnie szałwia hiszpańska również cieszy się dużą popularnością w tych rejonach kraju.

‘Chia’ pochodzi od ‘chian’. Wyraz ten w języku nahuatl oznacza oleisty. Ciekawostką jest, że aktualna nazwa meksykańskiego stanu Chiapas pochodzi właśnie od szałwii hiszpańskiej.

9 powodów, dla których warto jeść nasiona chia
9 powodów, dla których warto jeść nasiona chia [10 zdjęć]

Nie bez powodu nasiona chia są uznawane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie....

zobacz galerię

2. Nasiona chia - znaczenie

Nasiona chia charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Już w porcji 28g znajdziemy: 11g błonnika, 4g białka, 9g tłuszczów. 5g to dobroczynne kwasy omega-3.

Cenne nasiona chia zawierają również wysoką zawartość wapnia, manganu, magnezu, fosforu, cynku, potasu oraz witamin z grupy B.

W nasionach szałwi hiszpańskiej występuje zadowalający poziom przeciwutleniaczy, do których można zaliczyć między innymi kwas kawowy, chlorogenowy, flawonoidy (myrycetyna, kwercetyna oraz kemferol).

To też warto wiedzieć

Olej uzyskiwany z nasion chia zawiera wysokie stężenie wspomnianych powyżej kwasów omega-3 (aż 64 proc.). Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 posiadają działanie przeciwnowotworowe, a także obniżają poziom trójglicerydów we krwi. Dodatkowo nasiona chia wspaniale oddziałują na układ nerwowy człowieka, a także poprawiają działanie mózgu. Związane jest to między innymi z funkcjami poznawczymi.

Nasiona chia cieszą się u nas coraz większą popularnością. Cenimy ten składnik szałwi hiszpańskiej przede wszystkim za obecność wymienionych wyżej przeciwutleniaczy. Głównym zadaniem przeciwutleniaczy jest zwalczanie wolnych rodników. Dzięki temu można znacznie spowolnić proces starzenia się skóry oraz całego organizmu. Aktywność wolnych rodników w ludzkim układzie biologicznym może wpłynąć na mutacje niepożądanych komórek i procesy przyśpieszające tworzenie nowotworów.

Zobacz także:

Nasiona chia polecane są szczególnie tym osobom, które od dawna borykają się z utratą zbędnych kilogramów. Związane jest to z dużą zawartością błonnika oraz białka. Błonnik charakteryzuje się właściwościami absorbującymi wodę. W związku z tym spożyty pokarm pęcznieje w żołądku i przestajemy odczuwać nadmierny głód. Jednocześnie błonnik spowalnia wchłanianie spożytej potrawy. Przez to dłużej utrzymuje się uczucie sytości.

Wiele badań wskazuje, że spożywanie nasion chia może ochronić organizm przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Oczekiwane efekty utrzymują się przy utrzymywaniu zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Ponadto składniki nasion szałwi hiszpańskiej są ważne dla zdrowia kości, poprawiają wydolność fizyczną, eliminują ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Nasiona chia można wzbogacić wiele domowych potraw. Nadają się do ryżu, jogurtów naturalnych, warzyw, kaszek oraz deserów.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.