Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Parmezan – wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja

Avatar placeholder
01.04.2021 12:32
Parmezan – wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja
Parmezan – wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja (123rf)

Jakość i cena parmezanu są bardzo zróżnicowane. Im krócej ser dojrzewa, tym niższą ma cenę. Parmezan jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera na świecie. W Polsce zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Jest ceniony głównie za ostry i wyrazisty smak. Ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Parmezan jest popularnym składnikiem makaronów, pizzy, sałatek, zapiekanek i wielu dań typowo włoskich.

spis treści

1. Wartości odżywcze parmezanu

Parmezan jest źródłem białka (ok.40 gr na 100 gr), tłuszczu (30gr na 100 gr), a także minerałów takich jak sód, fosfor, potas i magnez oraz pewnych ilości witaminy A, B2, B6, B12, a także witaminy E i D. Co ważne 100 g tego sera zapewnia pełnowartościowe białko, takie jakie znajdziemy w 185 g wołowiny, 190 g wieprzowiny lub 225 g pstrąga.

Ponadto jest doskonałym źródłem wapnia, dzięki czemu wzmacnia zęby i kości, chroniąc przed osteoporozą

Parmezan ma 431 kalorii w 100 g.

Zobacz film: "#mniammniam Parmezan w czekoladzie"

W sklepach można znaleźć sery przypominające oryginalny parmezan. Jest to np. ser grana padano. Różnica między grana padano a parmezanem jest w mleku wykorzystywanym do produkcji. W Polsce ten rodzaj sera jest często mylony z parmezanem, pomimo tego, że oba pachną i smakują zupełnie inaczej.

Chociaż parmezan jest zdrowym serem, to ma jedną wadę - zawiera dużo sodu (1714 mg/100 g), a ten wpływa na wzrost ciśnienia krwi, a także może skutkować udarem mózgu lub chorobami serca.

2. Zastosowanie parmezanu

Parmezan ma wielu wielbicielu ze względu na wyrazisty smak i zapach
Parmezan ma wielu wielbicielu ze względu na wyrazisty smak i zapach (Shutterstock)

Parmezan jest wykorzystywany w kuchni ze względu na swój niepowtarzalny smak. Warto o nim pamiętać, gdy przygotowujemy pizze, bruschetty, owoce morza, czy makarony. Jednak parmezan może być doskonałym dodatkiem również do wielu innych dań.

3. Produkcja parmezanu

Produkcja parmezanu nie jest skomplikowana. Warto jednak pamiętać, że na jakość parmezanu ogromny wpływ ma jakość mleka. Parmezan musi być produkowany z mleka krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa, które są karmione tylko sianem i trawą. Istotna jest również pora roku, ponieważ parmezan najsmaczniejszy jest z sera warzonego w czerwcu i lipcu.

Makaron na 10 sposobów
Makaron na 10 sposobów [10 zdjęć]

Tagliatelle Carbonara Makaron Carbonara można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Sekretnym

zobacz galerię

Do produkcji jednego kilograma parmezanu potrzeba aż 16 litrów mleka. Obecnie parmezan jest produkowany w 491 małych zakładach. Parmezan występuje w 3 rodzajach:

  • ser młody (nuovo) dojrzewający przez 1 rok,
  • ser stary (vecchio) dojrzewający 2 lata,
  • ser bardzo stary (stravecchio)– 3-letni.

Podstawowym składnikiem parmezanu jest niepasteryzowane, mleko krowie. Ze względu na to, że procedury jakościowe w produkcji serów z mleka niepasteryzowanego są dużo bardziej rygorystyczne niż w przypadku serów z mleka pasteryzowanego, mleko to musi zostać wielokrotnie zbadane.

Dzięki temu, że do mleka na parmezan dodaje się enzymy zwierzęce, masa zyskuje zwartą i twardą konsystencję. Z otrzymanego w ten sposób produktu wydobywa się jak najwięcej serwatki.

ZOBACZ TAKŻE:

Następnie masa na parmezan jest podgrzewana do 50 st., co pozwala odparować pozostałą w wodę. Kolejnym etapem jest przebywanie w solance przez 23 dni. Po tym czasie parmezan trafia w końcu na leżakowanie. Jednak ten etap produkcji parmezanu jest najdłuższy.

Parmezan może leżakować od 12 do 36 miesięcy. Czas leżakowania najbardziej wpływa na jakość parmezanu.

4. Kalorie i wartości odżywcze parmezanu w kawałku

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 392 kcal 111 kcal
Białko 35,8 g 10,14 g
Węglowodany 3,22 g 0,91 g
Cukier 0,80 g 0,23 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 25,8 g 7,32 g
Tłuszcze nasycone 16,41 g 4,65 g
Tłuszcze jednonienasycone 7,52 g 2,13 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,57 g 0,16 g
Cholesterol 68,0 mg 19,28 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze