Parmezan – wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja

Jakość i cena parmezanu są bardzo zróżnicowane. Im krócej dojrzewa parmezan, tym niższą ma cenę. Parmezan jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera na świecie. W Polsce parmezan zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Parmezan jest ceniony głównie za ostry i wyrazisty smak. Ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Parmezan jest popularnym składnikiem makaronów, pizzy, sałatek, zapiekanek i wielu dań typowo włoskich.

Zobacz film: "Parmezan w czekoladzie"

1. Parmezan – wartości odżywcze

Parmezan jest źródłem białka (ok.40 gr na 100 gr), tłuszczu (30gr na 100 gr), a także minerałów takich jak sód, fosfor, potas i magnez oraz pewnych ilości witaminy A, B2, B6, B12, a także witaminy E i D. Co ważne 100 g parmezanu zapewnia pełnowartościowe białko, takie jakie znajdziemy w 185 g wołowiny, 190 g wieprzowiny lub 225 g pstrąga.

Parmezan ma 431 kalorii w 100 g.

W sklepach można znaleźć sery przypominające oryginalny parmezan. Jest to ser grana padano. Różnica między grana padano a parmezanem jest mleku wykorzystywanym do produkcji. W Polsce ten rodzaj sera jest często mylony z parmezanem, pomimo tego, że oba pachną i smakują zupełnie inaczej.

2. Parmezan – zastosowanie

Parmezan ma wielu wielbicielu ze względu na wyrazisty smak i zapach
Parmezan ma wielu wielbicielu ze względu na wyrazisty smak i zapach (Shutterstock)

Parmezan jest wykorzystywany w kuchni ze względu na swój niepowtarzalny smak. O parmezanie warto pamiętać, gdy przygotowujemy pizze, bruschetty, owoce morza, czy makarony. Jednak parmezan może być doskonałym dodatkiem również do wielu innych dań.

Parmezan obniża również ciśnienie krwi. Wpływ parmezanu na ciśnienie krwi jest potwierdzony naukowo. Badania naukowe i doświadczenia wykazały, że parmezan zdecydowanie obniżał ciśnienie krwi w grupie osób, które jadły porcję parmezanu każdego dnia.

3. Parmezan – produkcja

Produkcja parmezanu nie jest skomplikowana. Warto jednak pamiętać, że na jakość parmezanu ogromny wpływ ma jakość mleka. Parmezan musi być produkowany z mleka krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa, które są karmione tylko sianem i trawą. Istotna jest również pora roku, ponieważ parmezan najsmaczniejszy jest z sera warzonego w czerwcu i lipcu.

Makaron na 10 sposobów
Makaron na 10 sposobów [10 zdjęć]

Tagliatelle Carbonara Makaron Carbonara można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Sekretnym...

zobacz galerię

Do produkcji jednego kilograma parmezanu potrzeba aż 16 litrów mleka. Obecnie parmezan jest produkowany w 491 małych zakładach. Parmezan występuje w 3 rodzajach:

  • ser młody (nuovo) dojrzewający przez 1 rok,
  • ser stary (vecchio) dojrzewający 2 lata,
  • ser bardzo stary (stravecchio)– 3-letni.

Podstawowym składnikiem parmezanu jest niepasteryzowane, mleko krowie. Ze względu na to, że procedury jakościowe w produkcji serów z mleka niepasteryzowanego są dużo bardziej rygorystyczne niż w przypadku serów z mleka pasteryzowanego, mleko to musi zostać wielokrotnie zbadane.

Dzięki temu, że do mleka na parmezan dodaje się enzymy zwierzęce, masa zyskuje zwartą i twardą konsystencję. Z otrzymanego w ten sposób produktu wydobywa się jak najwięcej serwatki.

ZOBACZ TAKŻE:

Następnie masa na parmezan jest podgrzewana do 50 st., co pozwala odparować pozostałą w wodę. Kolejnym etapem jest przebywanie w solance przez 23 dni. Po tym czasie parmezan trafia w końcu na leżakowanie. Jednak ten etap produkcji parmezanu jest najdłuższy.

Parmezan może leżakować od 12 do 36 miesięcy. Czas leżakowania najbardziej wpływa na jakość parmezanu.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy