Właściwości kwasów omega-3

Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

Większość margaryn zawiera dużą ilość tłuszczu „trans”, czyli sztucznie wytworzony tłuszcz, który jest niebezpieczny dla organizmu. Przyczynia się on do powstawania chorób serca.

Najlepiej zrezygnować zarówno z masła, jak i z margaryny. Zawierają one dużo tłuszczu i są kaloryczne.

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Witam,
zdania wsród dietetyków są podzielone. Margaryna nie jest produktem polecanym dla kobiet w ciąży i małych dzieci, dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu jest wskazana ale alternatywą może być również masło orzechowe.
Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty