Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!
Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.
Alkohol prowadzi do odwodnienia organizmu, przez co zwiększa się stężenie kwasu moczowego we krwi. Jeżeli na co dzień stosuje Pan dietę ubogą w puryny, to od czasu do czasu niewielkie ilości alkoholu można spożywać, jeżeli lekarz wyrazi na to zgodę. Jednakże na pewno nie codziennie
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kwas moczowy w surowicy a spożycie piwa – odpowiada Milena Lubowicz
- Ciemne piwo a jasne piwo - które jest zdrowsze? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Dlaczego piwo tak szybko podnosi cukier we krwi? – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Wynik badania kwasu moczowego a dna moczanowa – odpowiada Ewa Kozłowska
- Podwyższony poziom kwasu moczowego a dieta – odpowiada Urszula Forenc
- Wynik kwasu moczowego a dna moczanowa – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta przy podwyższonym poziomie kwasu moczowego we krwi – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Czy piwo jest tuczące? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy taki poziom kwasu moczowego oznacza chorobę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy podwyższony kwas moczowy jest wyleczalny? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Alkohol w czasie upałów może okazać się zabójczy. Dr Stolińska: To często kończy się bardzo groźnymi sytuacjami
Gdy za oknem słońce i wysokie temperatury, chętnie
Podagra - przyczyny, objawy, rozpoznanie, leczenie, dieta, powikłania
Podagra to popularna nazwa dny moczanowej. Chorobę
Wystarczy jedno piwo dziennie. Wzrasta ryzyko m.in. raka wątroby i trzustki
Jedno piwo wieczorem dla relaksu to nawyk niejedne