Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Może to być alergia na ten produkt.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak radzić sobie ze świądem skóry przy alergii? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Alergia skórna na pierwsze promienie słoneczne – odpowiada Lek. Dariusz Czubiński
- Swędzenie dziąseł po imbirze a alergia – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Swędzenie skóry, czerwone pręgi, gorące uszy - czy to alergia? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy to alergia lub czyraki? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Swędzenie karku, głowy i krostki na ramionach – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Swędzenie skóry przed zasypianiem - czy to alergia czy objawy psychiczne? – odpowiada Mgr Katarzyna Kulczycka
- Czy to może być objaw alergii pokarmowej? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Swędzenie rąk i szyi oraz wysypka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Nasilony świąd skóry u 32-latki – odpowiada Marta Mielniczuk