czy wyniki świadczą o nadwrażliwości na gluten?

Dzień dobry. Podejrzewają u mnie nadwrażliwość na gluten. Ciągłe bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia, odruchy wymiotne itp., dodatkwo dwa razy wylądowałam z tego powodu na SORze. Wyniki, jakie mi zlecono to IgA (2,09) i anty-tGt (<2), plus TSH 3,8 (letrox 75/100). Czy te wyniki mogą o czymś świadczyć? Powinnam dalej unikać glutenu? Dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty