Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Anna Kacperska 43
Mgr Anna Kacperska Dietetyk, Garwolin 43 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie!

Do wyliczenia naszej całkowitej przemiany materii, a co jest z tym związane - zapotrzebowania kalorycznego, stosuje się wzór Harrisa - Benedicta. Uwzględnia wiek, wzrost i masę ciała, płeć oraz deklarowaną aktywność fizyczną.

Twoje całodobowe zapotrzebowanie energetyczne wynosi dokładnie 3367 kcal / dobę. Oznacza to, że jeśli w swojej diecie będziesz spożywał taką ilość energii, utrzymasz stałą masę ciała. Zapotrzebowanie to uwzględnia również Twoją aktywność fizyczną (ćwiczenia o dużej intensywności 6 razy w tygodniu).
Pamiętaj, że przy tak intensywnych ćwiczeniach, Twoja dieta musi być odpowiednio zbilansowana, aby zachować stałą masę ciała i nie nadwyrężać mięśni. Musisz spożywać regularne posiłki, w małych objętościach. Szczególnie po treningach ważne jest spożywanie węglowodanów, np. w postaci sałatki owocowej. To zapobiegnie nadmiernej produkcji kwasu mlekowego w Twoim organizmie.
W swojej diecie, pamiętaj o pełnowartościowym białku oraz warzywach. Jedz chude mięso wołowiny, kurczaka, indyka, cielęciny, jaja, ryby oraz chudy nabiał. Bardzo ważne są węglowodany złożone, polecam ryż parboiled, kasze oraz pełnoziarniste makarony i pumpernikiel.

Pozdrawiam,
Anna Kacperska

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Zdrowe odżywianie – Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz nowotworów.
  • Bilansowanie zdrowej diety – Bilansowanie zdrowej diety to ważny element prawidłowego żywienia. Właściwe odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zdrowa dieta pomaga osiągać dobre wyniki w nauce, pracy i w sporcie. W 1998 roku z inicjatywy Rady Promocji Zdrowego Żywienia powstała Złota Karta Żywienia, która zawiera wskazówki, jak powinna wyglądać zbilansowana dieta każdego zdrowego Polaka.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników: