Grejpfrut na odporność
Witam Panią,
spośród produktów wspomagających utratę tkanki tłuszczowej można wyróżnić:
*mięsa: drób lub ryby
*warzywa: wszystkie dozwolone, (jako przekąska najlepsza będzie papryka)
*owoce - dozwolone w pierwszej połowie dnia. Najmniej kaloryczne to, np. cytryna, limonka, karambola, arbuz, grejpfrut czerwony, jagody, mandarynka, nektarynka, pomelo, poziomki, pomarańcze.
Banan i awokado są wysoko kaloryczne - warto jednak by w małych ilościach i one gościły w jadłospisie.
Pozdrawiam,
Klaudia Zasowska - Psycholog, Psychodietetyk
1 Podziękowanie
Żywienie powinno być dobrane do Pani w sposób indywidualny. Powinno ono bazować na zasadach zdrowego odżywiania, jednak wielkość porcji oraz skład posiłków powinien być dostosowany w sposób personalny na podstawie Pani aktualnego stanu zdrowia oraz występującej farmakoterapii.
Zachęcam do konsultacji drogą online abym mogła Pani pomóc w doborze prawidłowego żywienia.
Pozdrawiam,
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie warzywa i owoce pomogą mi schudnąć? – odpowiada Mgr Klaudia Zasowska
- Jaką dietę powinna mięć osoba chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką stosować dietę po laparoskopii? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę powinnam stosować, aby się nie głodzić? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaką dietę stosować po zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy warzywa strączkowe to dobra alternatywa dla mięsa przy chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jaką dietę stosować w tej sytuacji? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie owoców podczas odchudzania – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co powinnam jeść, aby schudnąć ok. 3 kg? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- W jaki sposób zdrowo się odchudzać w wieku 14 lat? – odpowiada Roma Wojtewicz