Kobieta

Kilka razy w tygodniu spada mi cukier. Na czczo mam 73, ale spada mi po jedzeniu. Najgorzej jest w pracy, bo nie mogę wychodzić na przerwę. Na kasie nie wolno mi jeść ani z niej zejść. Czasem spada mi cukier parę razy w ciągu 10 godzin pracy, w której mam tylko jedną przerwę. To błędne koło. Boję się iść do pracy. Moje objawy to: poty, drżenie rąk, uczucie zimna, głód, nerwowość, brak koncentracji (jestem kasjerką). Sięgałam po słodycze "na kasie”, ponieważ nie mogłam zjeść kanapki. Bardzo przytyłam. Nie mam ochoty na słodycze, jem je, bo muszę.

Mój lekarz rodzinny kazał mi jeść słodycze w takim momencie. Nie chce mi dać skierowania do diabetologa. Po jedzeniu spada mi cukier do 50. Czy nie ma jakichś leków, które regulowałyby mi cukier? Czy muszę jeść 5 razy dziennie? Nie mogę, bo w dzisiejszych czasach w pracy człowiek się nie liczy i nie wolno mi jeść. Kamera wszystko rejestruje. Płakać mi się chce. Gdyby stwierdzono u mnie chorobę, to może lekarz dałby mi zaświadczenie, że ja muszę jeść. A tak to "jestem zdrowa" i walczę ze spadkami cukru. Pomóżcie...

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Witamy serdecznie.

Objawy, które Pani opisuje, mogą wskazywać na hipoglikemię. Żeby jednak to ustalić, niezbędne jest wykonanie badań, m.in. poziomu glukozy we krwi, jeszcze lepiej profilu glikemii i kilku innych. W tym celu konieczna jest wizyta u lekarza rodzinnego, który przeprowadziwszy szczegółowy wywiad dotyczący Pani objawów, zbadawszy Panią, powinien zlecić najpierw podstawowe badania, a w razie potrzeby pogłębienia diagnostyki skierować do specjalisty. Samo stwierdzenie ewentualnej hipoglikemii powinno skłonić do szukania jej przyczyny, bo tylko to pozwoli wdrożyć odpowiednie postępowanie.

Nie można wykluczyć, że objawy mają inne źródło, tym bardziej konieczna jest diagnostyka. Zatem proszę postarać się jak najszybciej udać do lekarza, ponieważ takich objawów nie należy lekceważyć.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Cukrzyca – Cukrzyca to przewlekła choroba ogólnoustrojowa charakteryzująca się hiperglikemią, czyli podwyższonym stężeniem glukozy (cukru) we krwi. Schorzenie to wynika z defektu wydzielania lub działania insuliny. Insulina jest hormonem wytwarzanym w trzustce, który stabilizuje prawidłowy poziom glukozy we krwi, umożliwiając jej wnikanie do komórek.
  • Badania dla cukrzyków – Aby zdiagnozować cukrzycę lekarze przeprowadzają specjalne testy, przede wszystkim pomiar poziomu cukru we krwi, dzięki któremu dokonuje się rozpoznania cukrzycy. Jeżeli pacjent zgłasza się z objawami sugerującymi cukrzycę lekarz przeprowadza wstępny wywiad mający na celu przegląd przeszłych schorzeń oraz obecności schorzenia w historii danej rodziny.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Cukrzyca

Niski poziom cukru we krwi

Niski poziom cukru we krwi

Niski poziom cukru we krwi to inaczej hipoglikemia lub, bardziej potocznie, niedocukrzenie. Występuje wtedy, kiedy cukrzyca nie jest wystarczająco dobrze kontrolowana i poziom cukru spada poniżej normy. Jeśli ten stan nie jest leczony, może zagrażać zdrowiu...

Cukrzyca typu 1 - zachorowalność, leczenie i życie z chorobą

Czym jest cukrzyca typu 1?

Cukrzyca typu 1 to inaczej cukrzyca insulinozależna. Choroba ta jest wynikiem niewydolności trzustki w zakresie wytwarzania insuliny. Jej skutkiem jest podwyższony poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 1 występuje na ogół między 8 a 12 rokiem życia. Szczyt...

Cukrzyca typu 2 - charakterystyka, leczenie

Kolejność jedzenia produktów może mieć wpływ na poziom cukru we krwi

Kolejność jedzenia produktów może mieć wpływ na poziom cukru we krwi

Nieustannie, z roku na rok, wzrasta liczba Polaków chorujących na cukrzycę. Z badań szacunkowych wynika, że już nawet 3 miliony rodaków muszą zmagać się z tą metaboliczną chorobą, a na świecie dotyka ona już ponad 370 milionów osób. Najnowsze badania...

Cukrzyca

Pomoc w napadzie hipoglikemii

Hipoglikemia (czyli niedocukrzenie) to stan, w którym ilość glukozy we krwi spada poniżej 55 mg/dl (3,0 mmol/l). W przypadku silnej hipoglikemii i braku jakiejkolwiek interwencji, hipoglikemia może doprowadzić nawet do śmierci. Kiedy dochodzi do takiego...

Cukrzyca typu 2 - charakterystyka, leczenie

Czym jest cukrzyca typu 2?

Choroba ta określana jest mianem epidemii XXI wieku, gdyż choruje na nią coraz więcej osób i zaczyna stanowić coraz większy problem, szczególnie w bogatych krajach. Dotyka zwykle osób starszych, po 45 roku życia. Jej główne niebezpieczeństwo tkwi w tym,...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Hipoglikemia - co zrobić, gdy spada poziom cukru?

Hipoglikemia - co zrobić, gdy spada poziom cukru?

Nagły niepokój, drżenie dłoni, osłabienie, kołatanie serca i uczucie silnego głodu? To typowe objawy hipoglikemii, czyli spadku poziomu glukozy we krwi. Najczęściej spotyka to osoby chorujące na cukrzycę, ale nie tylko. Jeśli odpowiednio szybko zareagujesz...

Cukrzyca

Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2?

Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2?

Cukrzyca cukrzycy nierówna Istnieją dwa główne typy tej choroby, ale nie wszyscy rozumieją, na czym polega różnica między nimi. Oto cztery ważne rozbieżności. Cukrzyca następuje, kiedy ciało ma problem z produkcją insuliny, hormonu, który pomaga przetwarzać...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Dieta dla cukrzyków typu 1

Dieta dla cukrzyków typu 1 to przede wszystkim posiłki dopasowane do przyjmowanych dawek insuliny. Cukrzyk typu 1 musi przyjmować insulinę ze względu na to, że ten rodzaj cukrzycy to cukrzyca insulinozależna, polegająca na niedoborze insuliny. Jeśli...

Cukrzyca typu 2 - charakterystyka, leczenie

Cukrzyca typu 2 przyczyną problemów z koncentracją i pamięcią

Cukrzyca typu 2 przyczyną problemów z koncentracją i pamięcią

To, że cukrzyca wpływa na funkcjonowanie wielu narządów w organizmie diabetyka wiadomo nie od dziś. Ostatnie badania pokazały jednak, że zaburzenia w pracy trzustki i produkcji insuliny mogą wpływać na pamięć i koncentrację chorego, czego wynikiem może...

Cukrzyca

Cukrzyca a alkohol

Cukrzyca a dieta - to temat, z którym musi być na bieżąco każdy cukrzyk, aby utrzymać swoje zdrowie na odpowiednim poziomie. Samokontrola w cukrzycy, regularne mierzenie cukru we krwi i dostarczanie organizmowi dokładnie odliczonej ilości kalorii są podstawą...

Wyszukaj lekarza po opiniach