Kobieta , 51 lat , Lublin Jaki jest cel żywienia medycznego? Czy takie produkty nie są nafaszerowane chemią?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Marianna Hall 65
Marianna Hall Dietetyk, Warszawa 65 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Wprowadzenie dietetycznego środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego - takiego jakim jest Nutridrink ma zapobiegać niedożywieniu i niedoborom związanych ze stosowaniem diety eliminacyjnej związanej z występującymi schorzeniami. W niewielkiej objętości dostarcza on stosunkowo dużą wartość energetyczną oraz niezbędne składniki odżywcze. Wprowadzenie Nutridrinków do diety powinno być skonsultowane z lekarzem bądź dietetykiem.

Pozdrawiam,
Dietetyk Marianna Hall,
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Żywienie – Żywienie warunkuje zdrowie człowieka, dlatego tak ważne jest spożywanie wartościowych produktów spożywczych. Zdrowe odżywianie to nie tylko moda – to sposób na życie. Dzięki zbilansowanej, zróżnicowanej diecie dostarczamy cennych składników odżywczych.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Smaczny, ale wysokokaloryczny Większość z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez sałatki jarzynowej serwowanej z majonezem. Dodajemy go też do zimnych przekąsek, a czasem jest nawet składnikiem babki. Od lat majonez znajduje się na czarnej liście...

Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne szafranu

Właściwości zdrowotne szafranu

Ekskluzywna przyprawa Szafran znany jest z tego, że dodaje potrawom wyjątkowego posmaku.Nie jest to przyprawa tania - uznawany jest za najdroższy składnik kulinarny tego typu na świecie, w końcu uzyskuje się go z wysuszonych słupków kwiatu krokusa. Najczęściej...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Wartości odżywcze czarnej fasoli Czarna fasola to proste i smaczne uzupełnienie diety, które może polepszyć ogólny stan zdrowia na wiele sposobów. Jak na tak skromną roślinę strączkową, ma zaskakująco wiele składników odżywczych. Jest bogata w błonnik...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Niezwykłe ziarenka Teff, czyli miłka abisyńska, to jedna z najstarszych roślin na świecie. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki, gdzie wciąż jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości brokułów

Właściwości brokułów

Zapomniane warzywo Warzywa to kluczowa część zdrowej diety, a jednak są przez Polaków spożywane stosunkowo rzadko. Przeciętny Polak spożywa 110 kg warzyw i owoców rocznie. Daleko nam do średniej europejskiej, która wynosi 250 kg rocznie na mieszkańca,...

Alkohole

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Złocisty napój na zdrowie Nauka pokazuje, że piwo może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, mimo że powszechnie jest kojarzone negatywnie. Wystarczy pamiętać, aby zachować umiar w jego spożyciu (jedna porcja dziennie w przypadku kobiet oraz do dwóch...

Herbata

Sześć herbat na wzmocnienie odporności

Sześć herbat na wzmocnienie odporności

Herbata z mniszka lekarskiego Chińscy medycy od ponad 1000 lat stosowali herbatę z mniszka lekarskiego jako remedium na wiele dolegliwości. Wierzyli, że roślina pomaga na wrzody, choroby dziąseł, zapalenie oskrzeli i płuc. Dzisiaj wiadomo, że składniki...

Owoce

Jakie właściwości ma rambutan?

Jakie właściwości ma rambutan?

Tajemniczy rambutan Małe, różowe kulki otoczone kolcami to owoce rambutanu. Przypominają nieco liczi, z którymi są spokrewnione. Jagodzian rambutan - bo tak brzmi jego pełna nazwa - to drzewo, które osiąga nawet 30 metrów wysokości. Rośnie w Malezji,...

Produkty żywnościowe

Kardamon - przyprawa wszechstronna

Kardamon - przyprawa wszechstronna

Zastosowania prozdrowotne kardamonu Korzyści zdrowotne, jakie daje kardamon, obejmują ochronę przewodu pokarmowego, regulowanie stężenia cholesterolu, poprawę krążenia krwi, a nawet zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworów. Jest wykorzystywany w leczeniu...

Produkty żywnościowe

Czy podgrzewanie miodu sprawia, że staje się toksyczny?

Czy podgrzewanie miodu sprawia, że staje się toksyczny?

Dobroczynne właściwości miodu są znane i cenione od wieków. Współczesna nauka potwierdza korzyści zdrowotne płynące ze spożywania miodu: zawiera on wiele witamin, minerałów, probiotyków (Lactobacillus kunkeei), enzymów, przeciwutleniaczy i aminokwasów. Amatorzy...

Wyszukaj lekarza po opiniach