Zapytaj lekarza

1 , 0 2 5 , 0 2 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Uchyłkowość jelit a spożywanie ryb

Witam. Proszę mi powiedziec, czy uchyłkowości jelit można jeśc ryby, np: morszczuk. Szczerze powiem, że czytając artykuły na temat diety, zaczynam się gubic, ponieważ każdy artykuł mówi coś innego. Jeden artykuł zaleca jeśc jasne pieczywo, drugi poleca pieczywo razowe. Proszę o pomoc. Pozdrawiam, Kasia
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Czym jest żywność ekologiczna?

Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.

Dr Anna Brinken Dietetyk, Szczecin
70 poziom zaufania

Witam, wszystko zależy od objawów uchyłkowatości. Jeśli występuje bezobjawowo (bez odczuwalnego bólu), to dieta powinna być bogatoresztkowa, czyli obfitująca w błonnik ułatwiający pracę jelita grubego: chleb razowy, grube kasze, makaron razowy, płatki zbożowe, otręby zbożowe, warzywa, owoce bez drobnych pestek, nasiona roślin strączkowych jeśli nie powoduja uciążliwych wzdęć. W przypadku stanów zapalnych uchyłków stosuje się dietę łatwostrawną: drobne kasze, chleb pszenny, gotowane warzywa i owoce). Aby wspomóc pracę jelita koniecznie wprowadza się fermentowane produkty mleczne: jogurty, kefiry, maślanka. Rybę można jeść w każdym przypadku, jednak w diecie łatwostrawnej eliminuje się smażenie. Dopuszczalna obróbka termiczna, to gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii. Bardzo ważne jest dostarczanie 1,5-2 litrów płynów bez wzgledu na rodzaj diety.Pozdrawiam

Dietetyk z ponad 20-letnim doświadczeniem. Prowadzi Gabinet Dietetyczny SanusDiet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy