Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
można przyjmować leki przeciwalergiczne ( w aptece bez recepty), jednak nie ma gwarancji że przyniosą 100% efekt.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uczulenie na psa w 22. tygodniu ciąży – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy są jakieś leki alergiczne na duszności? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Leki bez recepty na alergię na nikiel – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Alergia a wszywka antyalkoholowa – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Uczulenie w pachwinie, w okolicach genitaliów – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Stosowanie Zyrtecu przy uczuleniu na sierść – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy mam uczulenie na środki czystości? – odpowiada Lek. Magdalena Szymańska
- Astma i uczulenie na sierść kota – odpowiada Dr n. med. Aleksandra Siedlewicz
- Uczulenie na NLPZ u 30-letniej osoby – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jak leczyć uczulenie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Najbardziej przydatne produkty łagodzące objawy alergii
Krople do oczu Alergiczne zapalenie spojówek to sc
Koronawirus w Polsce. Czy można brać leki na alergię przed szczepieniem? Prof. Szuster-Ciesielska odpowiada
Wiosna to dla alergików trudny czas. Na szczęście
Pierwsza pomoc po użądleniach. "Nie czekamy na duszności czy omdlenia, bo wtedy może być już za późno na ratunek"
Środki do dezynfekcji, leki przeciwhistaminowe i p