Witam,
Bardzo często używam w kuchni frytury i smażę na głębokim oleju co powoduje ze w domu czuć olej w powietrzu i po pewnym czasie szczypią oczy. Moje pytanie braku czy takie warunki mogą pogarszać stan osoby która jest chora na astmę? Czy Dzieci które przebywają w takich warunkach są na coś narażone ? Będę wdzięczny za pomoc
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szanowny Panie, takie opary mogą wpływać niekorzystnie na astmatyka pracującego przy fryturze. Serdecznie pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Astma a dieta – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Dlaczego poleca się oleje rafinowane jako właściwe do używania w wysokich temperaturach? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy astma może powrócić? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy astma może minąć? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Astma wysiłkowa a zwiększenie kondycji - co mogę trenować? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czy astma jest uleczalna? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Astma a gra na instrumentach dętych – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Dieta bogata w błonnik a astma – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek