Używanie frytury a astma

Witam, Bardzo często używam w kuchni frytury i smażę na głębokim oleju co powoduje ze w domu czuć olej w powietrzu i po pewnym czasie szczypią oczy. Moje pytanie braku czy takie warunki mogą pogarszać stan osoby która jest chora na astmę? Czy Dzieci które przebywają w takich warunkach są na coś narażone ? Będę wdzięczny za pomoc
MĘŻCZYZNA, 33 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Szanowny Panie, takie opary mogą wpływać niekorzystnie na astmatyka pracującego przy fryturze. Serdecznie pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty