Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry.
Opisane objawy wymagają diagnostyki z zakresu alergologii i laryngologicznej aby potwierdzić alergię aby można było skuteczne leczyć uciążliwe opisane objawy.
Wskazana konsultacja alergologa który po dokładnym zebranym wywiadzie i badaniu fizykalnym zleci odpowiednią diagnostykę.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co może znaczyć ten katar i wydzielina w gardle? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co oznacza wydzielina spływająca do gardła i częste odksztuszanie? – odpowiada Dr n. med. Piotr Sawicki
- Przyczyny spływającej wydzieliny w gardle – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Wydzielina spływająca po gardle – odpowiada Marta Mielniczuk
- Zatkany nos, wydzielina spływająca po gardle i rumień guzowaty – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Co jest powodem zatkanego nosa od 2 lat ? – odpowiada Dr n. med. Piotr Sawicki
- Co robić przy tym typie gronkowca? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Spływająca wydzielina do gardła – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Polip w zatoce szczękowej a zatkany nos i wydzielina spływająca po gardle – odpowiada dr n. med. Marcin Frączek
- Jak poradzić sobie ze stale zapchaną dziurką w nosie? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski