Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Powinien Pan wykonać spirometrię. Objawy astmy często ustępują po dojrzewaniu, jednak ryzyko wznowy pozostaje np. przy ekspozycji na czynniki drażniące.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak koronawirus działa na astmatyka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy od papierosów można dostać astmy? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy to, że po wysiłku nie mogę złapać oddechu i kręci mi się w głowie świadczy o tym, że mam astmę? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Rozpoznanie astmy oskrzelowej na podstawie testów alergicznych – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Silne duszności przy astmie oskrzelowej i niedoczynności tarczycy – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Żółta wydzielina z jamy ustnej i bóle klatki piersiowej – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Duszności, suchy i świszczący kaszel a prawdopodobieństwo astmy – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jakie badania na rozpoznanie astmy? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy przepisany lek na astmę może spowodować skurcz oskrzeli? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy mimo astmy oskrzelowej to mogę zostać dawcą szpiku? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Astma u dzieci - przyczyny, objawy, diagnostyka, zapobieganie, leczenie
Astma jest przewlekłą chorobą zapalną dróg oddecho
Jak wygląda leczenie astmy?
Astma oskrzelowa to choroba dróg oddechowych przeb
Astma oskrzelowa - przyczyny, rodzaje, diagnostyka, leczenie
Astma to jedna z najczęstszych przewlekłych chorób