Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?
Czy wiesz co się dzieje w twoim organizmie, kiedy zjesz jakiś posiłek? Czy wiesz, dlaczego pojawiają się zaburzenia w układzie pokarmowym? Obejrzyj nasz film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Dzień dobry,
Pana badania wskazują na konieczność eliminacji glutenu z diety. Poza celiakią, która wymaga takiego postępowania, występują także inne przypadłości, jak na przykład nieceliakalna nadrważliwość na gluten. Bardzo proszę udać się do lekarza pierwszego kontaktu lub gastroenterologa po konkretne wskazówki i diagnozę. Warto także porozmawiać z dietetykiem o prawidłowej diecie.
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia, Marek Aleksander Przondo Dyplomowany dietetyk http://dietetyczny.guru/ http://facebook.com/dietetycznyguru/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy możliwa jest celiakia u 27-letniej osoby? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Co oznaczają wyniki badań genów na predyspozycję na celiakię? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Ból brzucha w okolicy pępka a celiakia – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Rok na diecie bezglutenowej z powodu zaniku kosmków 3a w skali Marsha – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Do jakiego specjalisty mogę się zwrócić o skierowanie na badanie o nietolerancję pokarmową? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Czy mogę prosić o interpretację badań na celiakię? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Interpretacja wyników przy podejrzeniu celiakii – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wynik badania krwi na celiakię u 7-latka a możliwość przejścia na dietę bezglutenową – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Co oznacza wynik badania antygenów HLA w diagnostyce celiakii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy poniższe wyniki wskazują na celiakię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa