Co wiesz o alergii pokarmowej u dzieci?
Sprawdź, czy tej choroby można uniknąć, np. odpowiednim odżywianiem w czasie ciąży. Z filmu dowiesz się również, czy alergia jest chorobą, z której nie można zostać wyleczonym, a także kiedy najlepiej badać dzieci pod kątem alergii.
Celiakię typowo potwierdzają (u osoby na diecie zawierającej gluten):
- dodatnie przeciwciała IgA-TG2 (przeciwko transglutaminazie tkankowej 2 )
lub
- dodatnie przeciwciała IgA-DGP (przeciwko peptydom gliadyny)
albo
- dodatnie IgA-DGP i przeciwciała EMA (przeciwendomyzialne)
i
dodatni wyniki badania histologicznego - zanik kosmków w błonie śluzowej jelita cienkiego
(to ostanie ma podstawowe znaczenie w rozpoznawaniu celiakii)
wycinki pobiera się z dwunastnicy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Co znaczy takie badanie na celiakię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy na tej podstawie można zupełnie wykluczyć celiakię? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Ból brzucha w okolicy pępka a celiakia – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Badania w kierunku nietolerancji glutenu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy możliwa jest nietolerancja glutenu u 36-latki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy taki wynik oznacza celiakię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Badania krwi pozwalające wykryć Celiakię – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak interpretować wyniki badania na celiakię? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Co oznacza wynik "typ 0 wg Marsh-Oberhuber" w badaniu histopatologicznym wycinka błony śluzowej dwunastnicy? – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa