Egzotyczny deser czekoladowo-waniliowy
Masz ochotę na coś słodkiego? Spróbuj czegoś nowego - proponujemy egzotyczny deser czekoladowo-waniliowy. Nie martw się, że to może być za trudne. Instrukcja podana jest na filmie.
Witam.Karagen- jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji zagęszczającej, a także stabilizującej zawiesiny i emulsje. Jest on używany m.in. w celu zmniejszenia sedymentacji kakao, mleka skondensowanego oraz innych napojów. Karagen jest stosowany również jako czynnik żelujący przy wyrobie dżemów i deserów o zmniejszonej zawartości cukru.
Uzyskiwana z nasion guma karobowa (znana także jako mączka chleba świętojańskiego) używana jest jako substancja zagęszczająca i oznaczana symbolem E410.
Cytryniany wapnia- znajdują zastosowanie przede wszystkim w suplementacji tego pierwiastka u osób z niedoborami lub zwiększonym zapotrzebowaniem na wapń.Cytryniany wapnia są organicznymi solami zbudowanymi z jonów wapnia i kwasu cytrynowego.
Difosforany- są to syntetycznie wytwarzanymi związkami. Mają wiele funkcji, są wykorzystywane jako emulgatory, stabilizatory, regulatory kwasowości, a także substancje wiążące i spulchniające. Na skalę przemysłową otrzymywane są z kwasu fosforowego i różnych węglanów.
Wodorowęglan sodu-stosowany jest głównie jako jeden ze składników proszku do pieczenia i dodatek do żywności regulujący pH). Niegdyś był też stosowany do wyrobu napojów musujących, w lecznictwie (przy nadkwasocie).
Węglan amonu znajduje zastosowanie jako środek spulchniający ciasta i wypieki (proszek do pieczenia).Pozdrawiam
karagen-zagęstnik naturalny z wodorostów
mączka świętojańska-naturalny zagęstnik
cytrynian wapnia- sól kwasu cytrynowego i wapnia. Antyutleniacz-niegroźny
difosforan disodowy-syntetyczny konserwant-niezalecany dla dzieci
Nadmiar difosforanów może uszkodzać nerk i zmniejszać przyswajanie wapnia.
wodorowęglan sodu-soda oczyszczona czyli regulator kwasowości (podwyższa ph)-niegroźna w małych dawkach
węglan amonu-spulchniacz, niegroźny w małych dawkach
Z moich doświadczeń (także jako matki) wynika, że zdarza się, i to niestety coraz częściej, że substancja dodana nawet w bardzo niewielkich ilościach do produktu może powodować różne problemy zdrowotne, przede wszystkim u dzieci. I to pomimo tego, że substancja ta widnieje w rozporządzeniu UE, jako bezpieczna. Dlatego proszę starać się wybierać takie produkty, które w swoim składzie będą zawierać jak najmniej barwników, konserwantów, aromatów, zagęstników... czyli dodatków do żywności. Pozdrawiam
Witam, niestety w wielu produktach dla dzieci znajdziemy te substancje, są one dozwolone do użytku w przemyśle spożywczym, jednak o bezpieczeństwie niektórych zdania są podzielone. Np. karagen, wielocukier używany zagęstnik lub stabilizator, niektórzy uważają, że może powodować stany zapalne jelit. Pozostałe substancje uznawane są za nieszkodliwe, chociaż np. węglan amonu w dużych dawkach może prowadzić do zakwaszenia organizmu, wzdęć, difosforan disodowy zakłócać może gospodarkę fosforanów. Jednak gdy wybieramy produkty dla dzieci lepiej gdy będą zawierały jak najmniej substancji dodatkowych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ocena pieczywa bezglutenowego – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Dodatek do żywności E524 – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Produkty spożywcze zawierające składniki pochodzące z upraw GMO w Polsce – odpowiada Piotr Pilarski
- Jakiej firmy wędliny są najlepsze dla rocznego dziecka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Codzienne spożywanie żywności z kwasem cytrynowym – odpowiada Ewa Kozłowska
- Serki homogenizowane w diecie 6-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Ewa Tomczyk
- Wpływ słodzików na zdrowie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Skład napoju sojowego – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Spożywanie emulgatorów w produktach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Cytrynian sodu - właściwości, zastosowanie, występowanie
Cytrynian sodu jest organicznym związkiem chemiczn
Fosforany wapnia - właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Fosforany wapnia to nieorganiczne związki chemiczn
Alginian sodu - właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo
Alginian sodu to sól sodowa kwasu alginowego. Ten