Ekologiczne warzywa i owoce
Szanowna Pani,
Słodziki nie są dla zdrowia obojętne. Jeżeli są dopuszczone do obrotu handlowego to oznacza, że nie wywołują żadnych natychmiastowych skutków. Jednak dla wszystkich tych substancji wyznaczona została wartość ADI, a więc maksymalna dawka bezpieczna dla zdrowia możliwa do spożycia w ciągu jednego dnia. Założenie o nieszkodliwości w małych dawkach nie jest oparte na długoterminowych badaniach klinicznych. Natomiast jeżeli przekroczymy pewną ilość spożycia to z substancji właściwie nieszkodliwej uzyskujemy substancję z całą pewnością szkodliwą. ZW przypadku np. aspartamu bezpieczna ilość odpowiada zaledwie 4 pastylkom dostępnych w handlu słodzików dziennie. Substancje te mają różne działanie szkodliwe od powodowania migren, po udowodnione działanie kancero i teratogenne. Jeżeli zatem nie jest Pani cukrzykiem polecam stosowanie naturalnych substancji słodziacych jak miód, bakalie, słodkie owoce. Dodam jeszcze tylko, że część wymienionych przez Panią substancji to nie słodziki: węglan sodu to zwykła sól mineralna praktycznie obojętna dla zdrowia, a laktoza to cukier mleczny, czyli naturalnie występujący zarówno w krowim, jak i ludzkim mleku.
Optymalnie była by stopniowa rezygnacja ze słodzenia. Nie do końca możemy wiedzieć jaki wpływ mają słodziki akurat na nasz organizm.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Szkodliwość słodziku – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Węglan amonu, karagen, cytrynian wapnia, difosforan disodowy i wodorowęglan sodu na etykiecie produktu dla dzieci – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Czy słodzik na bazie sachyrynianu i aspartamu może podnieść cukier we krwi? – odpowiada Ewa Gonia
- Składniki słodzików a ich szkodliwość – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy słodzik Natreen posiada w składzie aspartam? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy woda gotowana w plastikowym czajniku jest zdrowa? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Aspartam w jogurcie a dieta – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakich słodzików powinni używać cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Sukraloza a jej szkodliwość – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Aspartam - szkodliwość, zastosowanie i właściwości
Aspartam to substancja słodząca traktowana jak zam
Sacharoza - właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Sacharoza, czyli popularny biały cukier, jest pozy
Cytrynian sodu - właściwości, zastosowanie, występowanie
Cytrynian sodu jest organicznym związkiem chemiczn