Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam, opisywane objawy oraz sezonowość ich występowania są dość charakterystyczne dla alergii na pyłki (wczesną wiosną pylą przede wszystkim: leszczyna, olsza, brzoza, topola).
Wskazany jest konakt z alergologiem, na podstawie testów rozważyć można odczulanie lub doraźne stosowanie leków antyalergicznych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Katar sienny pod koniec września? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Alergia na pyłki u 2-letniego dziecka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Atopowe zapalenie skóry, łojotokowe zapalenie skóry i alergie nasilające się w okresie pylenia – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Czy te drzewa wpływają u mnie na oddychanie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Napady kichania i przewlekły katar – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Testy alergiczne - pyłki drzew II grupy – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Sucha skóra oraz swędzenie i pękanie skóry dłoni – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wysypka na twarzy i zaczerwienione miejsca na skórze – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Sucha skóra i czerwone pryszcze na twarzy – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Przyczyny wodnistego kataru – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska