Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Rafał Gryszkiewicz
84 poziom zaufania

Witam, opisywane objawy oraz sezonowość ich występowania są dość charakterystyczne dla alergii na pyłki (wczesną wiosną pylą przede wszystkim: leszczyna, olsza, brzoza, topola).
Wskazany jest konakt z alergologiem, na podstawie testów rozważyć można odczulanie lub doraźne stosowanie leków antyalergicznych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty