Podwyższony poziom glukozy we krwi a odpowiednie produkty

Mam do Państwa pytanie, czy osoba o podwyższonym poziomie glukozy we krwi może smarować chleb cieniutko majonezem zamiast masłem extra. Czy stosując cytrynę do herbaty i zup lub musztardę do kanapek z wędliną, ocet balsamiczny np.do zup,mięś czy różnych sałatek warzywnych spowoduje się, że wolniej będzie się podnosił poziom glukozy w organizmie. Czy chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkiem drożdży to dobry wybór dla cukrzyków typu 2. Czy wodę od gotowania ziemniaków można dodać do zup dla cukrzyków.
KOBIETA, 66 LAT ponad rok temu

Tłuszcze wielonienasycone

Chleb bez drożdży na samym zakwasie, najlepiej żytni pełnoziarnisty czyli razowy. Pieczywo powinno zawierać otręby i ziarna.

Ocet może być jak najbardziej - balsamiczny, winny, jabłkowy - byle nie spirytusowy.
Jeśli chodzi o majonez, to ma niski IG.
Proszę jeść dużo warzyw - surowych i dbać o urozmaicenie posiłków, nie przesadzać z tłuszczem.

0
Mgr inĹź. Joanna Arciszewska
Mgr inĹź. Joanna Arciszewska

Witam ciepło

Pracując z osobą z niewyrównaną glikemią opieram się nie tylko na wartości IG Indeksu Glikemicznego, który jest tylko wartością liczbową i na który łatwo można wpłynąć poprzez obróbkę termiczną czy rozdrobnienie, odpowiednie zestawienie produktów.
W diecie mającej na celu kontrolę poziomu cukru bardzo ważną rolę odrywają tłuszcze - ich rodzaj oraz jakość.
Majonez jest ma niski IG, bo to tłuszcz i nie może być inaczej ....
Ale za to zawiera bardzo zły rodzaj tłuszczu i może to dalej odbić się na pracy trzustki i wydajności działania insuliny.
Po więcej rzetelnych informacji w postępowaniu u osób z cukrzycą, lub stanem przed-cukrzycowym odsyłam do mojego artykułu
http://kwestiadiety.com/ditoterapia-cukrzycy-typ-2/
Pozdrawiam Asia Szmitka-Łuszczyk
mgr farmacji i dietetyk

Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty