Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Można by uczulonym praktycznie na wszystko, na rosół również. Nie ma na to wpływu czas wprowadzenia rosołu do diety. Może uczulenie wystąpić ale w opisanym przypadku jest mniejsze ryzyko.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy utrzymująca się wysypka na buzi dziecka to uczulenie na mleko ha? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy podany wynik oznacza alergię pokarmową u niemowlaka? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Krostki na skórze u 8-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na mleko krowie u 5-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Magdalena Małecka
- Jakie produkty mogą powodować zaparcia u 6-miesięcznego dziecka? – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Co powoduje uczulenie u rocznego dziecka? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- 7-miesięczne dziecko nie chce jeść ani spać - co robić? – odpowiada Lek. Łukasz Kowalski
- Czy uczulenie na pyłki traw wiąże się z alergią pokarmową? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Krew w kale u niemowlaka: czy to alergia? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Karmienie dziecka kaszką mlecznoryżową – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Alergia pokarmowa u niemowlaka - objawy, przyczyny i leczenie
Alergia pokarmowa u niemowlaka rozpoznawana jest c
Skaza białkowa u niemowląt - przyczyny, objawy, leczenie, karmienie piersią
Skaza białkowa to rodzaj alergii pokarmowej, które
Alergia u niemowląt
Alergia niemowlaka martwi każdą mamę. Po narodzina