Rzeczywiście, zaparcia są w ciąży zdecydowanie częstsze niż biegunka, ale ta również u niektórych ciężarnych może się pojawić jako wynik zmian hormonalnych. Należy jednak pamiętać, że kobiety w ciąży są narażone na infekcje przewodu pokramowego oraz zatrucia pokarmowe w takim samym stopniu jak nieciężarne i to właśnie jest jedną z najczęstszych przyczyn pojawienia się luźnych stolców w tym okresie. Niezależnie od przyczyny, bardzo ważne jest prawidłowe nawodnienie i dieta (banany, suche pieczywo, ryż, starte jabłko...). Innym winowajcą może być przyjmowanie pożywienia zbyt bogatego w błonnik (chleb razowy, warzywa i owoce, np. suszone śliwki)- dotyczy to szczególnie Pań cierpiących początkowo na zaparcia. Jeśli problem będzie się przedłużał powyżej kilku dni, powinna Pani udać się do swojego lekarza, aby dokładnie zdiagnozowano przyczynę biegunki.