Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Paweł Szadkowski
77 poziom zaufania

Raczej jest to po prostu objaw alergii, nie astmy. Objawy duszności przy astmie występowałyby również w inne pory roku bez pylenia, podczas wysiłku, w nocy. Może sobie Pani wykonać spirometrię w okresie, kiedy już trawy nie będą pylić - to pozwoli ocenić funkcję oskrzeli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty