Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Taka duszność może przemawiać za występowaniem u pani astmy oskrzelowej, która może mieć tło alergiczne. Warto wstępnie wykonać badanie spirometryczne (spirometria) oraz w razie pogorszenia wyników próbę rozkurczową, która astmę potwierdzi lub wykluczy. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy duszność odczuwana podczas pylenia traw, na które jestem uczulona, musi oznaczać astmę? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Pogrubienie śluzówki prawej zatoki – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Uczucie zatkanego nosa w wakacje – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wyniki testów alergicznych a astma oskrzelowa – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Astma – problem z diagnozą – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy dobry wynik spirometrii wraz z próbą rozkurczową wyklucza astmę? – odpowiada dr hab. n. med. Piotr Korczyński
- Rozpoznanie astmy oskrzelowej na podstawie testów alergicznych – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Wpływ alergii na refluks – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Astma i alergia i częste duszności – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Suchy, poranny kaszel a alergia – odpowiada Lek. Magdalena Parys
artykuły
Katar sienny - charakterystyka, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Katar sienny (Allergic rhinitis) bywa określany na
Naturalne metody leczenia alergii
Objawy alergii pojawiają się u wielu osób. Wyciek
Jedna tabletka nie wystarczy. Przed nami wyjątkowo "agresywny" sezon
Eksperci nie mają wątpliwości - co najmniej kilka