Poród - kiedy należy udać się do szpitala?
Witam,
paluszki surimi są produktem niskiej jakości, ponieważ zazwyczaj te dostępne w marketach paluszki nie są z kraba, a ryb różnych gatunków. Natomiast nie ma powodu, by obawiała się Pani listeriozy, ponieważ na etapie produkcji rybie mięso poddane jest obróbce termicznej, a następnie paluszki krabowe trafiają do sklepów w postaci mrożonej lub schłodzonej.
Zachęcam do zapoznania się z tym materiałem wideo: https://zywienie.abczdrowie.pl/popularne-paluszki-surimi-uwazaj-na-sklad-wideo.
Natomiast pierwsze objawy zakażenia Lysteria monocytogenes można zaobserwować już po kilku dniach i są to dolegliwości przypominające grypę. Jednak jest wykluczone, by doszło do zakażenia tym patogenem poprzez zjedzenie paluszków krabowych.
Więcej informacji na temat produktów zakazanych w okresie ciąży odnajdzie Pani w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/czego-nie-jesc-w-ciazy.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy po tych płatkach mogę zachorować na listeriozę? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Czy jest ryzyko zarażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest ryzyko zakażenia listerią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie jest ryzyko wystąpienia listeriozy u ciężarnej? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Czy oscypek jest groźny w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogę zjeść śledzie w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść wędzony ser? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogłam się zarazić listerią w taki sposób? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy doszło do zakażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mam się obawiać zakażenia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie