Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie powinno być przeciwwskazań do oddania krwi. Ostateczną decyzję podejmie jednak lekarz w punkcie pobrań. Pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie są przeciwwskazania do oddania szpiku lub krwi? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Stosowanie leków ziołowych na zatoki a oddawanie krwi – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy przyjmując leki na alergię mogę być dawcą szpiku lub krwi? – odpowiada
- Czy przyjmowanie tego leku dyskwalifikuje mnie jako dawcę krwi? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy możliwe jest stosowanie innego leku na alergię? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Kiedy mogę oddać krew po Covid? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Alergie na pyłki drzew u dziecka – odpowiada Magdalena Mroczek
- Czy można jednocześnie stosować Flukonazol i Clatrę? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy lek Tetralysal można przyjmować razem z lekami przeciwgorączkowymi? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy tabletki vines przestaja mnie chronic przy stosowaniu leku na alergie jovesto? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
artykuły
IgA - charakterystyka, przygotowanie, przebieg, interpretacja wyników
IgA to immunoglobulina A, jest to związek znajdują
Alergia na leki - przyczyny, objawy, domowe sposoby i leczenie
Alergia na leki to nieprawidłowa, niespodziewana r
#SzczepSięNiePanikuj. Prof. Moniuszko: Alergia nie zawsze jest przeciwskazaniem do szczepienia na COVID-19
Czy alergia jest przeciwskazaniem do szczepienia p