Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane
Główną przyczyną powstawania trądziku jest blokowanie porów przez martwe komórki skóry, czemu możemy zapobiegać stosując odpowiednią dietę. Bardzo ważne jest utrzymanie dostatecznego nawodnienia organizmu. Zaleca się wypijać około 1,5-2l wody/dzień. Dobrze nawilżona skóra ma dużo mniejszą skłonność do odkładania martwych komórek na swojej powierzchni. W jadłospisie należy ograniczyć ostre przyprawy, tłuszcze zwierzęce oraz cukier. Zaostrzeniu trądziku sprzyja również dieta bogata w mleko, sery (zwłaszcza dojrzewające) i inne produkty mleczne. Ograniczeniu powinny ulec wypieki z mąki pszennej. Warto mąkę białą zamienić na żytnią razową. Dieta powinna być bogata w cynk(wspomaga gojenie się wyprysków) oraz selen (zmniejsza zaczerwienienia skóry).
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywać, aby pozbyć się ciągle pojawiających się pryszczy na twarzy? – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Jakich produktów żywnościowych unikać przy problemach z trądzikiem? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jaka dieta przy cerze trądzikowej? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy dieta ma duży wpływ na trądzik? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak pokonać trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta na pozbycie się trądziku – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Zmiany trądzikowe u 38-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaką dietę stosować aby złagodzić trądzik? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Niezdrowe jedzenie a przewlekły trądzik – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta a trądzik – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)