Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Witam, olej lniany to świetne źródło dobroczynnego kwasu omega-3, pomocnego w terapii żywieniowej wymienionych chorób. Najistotniejsze jest jednak źródło gdzie kupujemy olej oraz jego przechowywanie. Jest to jeden z najmniej trwałych olejów. Przechowywać należy go w lodówce stąd lepiej nie kupować go w jakimkolwiek markecie lecz lepiej w sklepie eko, w którym warunki przechowywania były dotrzymane. Samemu również należy przechowywać olej lniany w lodówce. Z powodu jego szybkiego utleniania lepiej również kupować mniejsze objętości.
Co do stosowania jak z każdym należy unikać jego przegrzania, najlepiej dodawać go do surówek, twarogu itd. Jeśli chcemy dodać do posiłków ciepłych proszę aby była to temperatura pokojowa raczej niż gorący posiłek.
pozdrawiam
Witam serdecznie. W celu obniżenia cholesterolu mąż powinien uważać na spożywanie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego (masło, smalec, tłuste wędliny i mięsa), gotowych dań typu fast-food oraz słodyczy. Zalecane jest również spożywanie ryb (2-3 razy w tygodniu, najlepiej jeśli będą to ryby morskie- makrela, śledź, sardynki, łosoś), ponieważ są źródłem kwasów omega-3. Warzywa powinny stać się obowiązkowe w każdym posiłku. Dieta dla Pani powinna opierać się o podobne produkty. Proszę uważać na potrawy ciężkostrawne i wzdymające oraz alkohol, ponieważ mogą nasilać bóle wątroby. Jeśli chodzi o olej lniany, to jest on źródłem kwasów omega-3 (działanie przeciwzapalne, pomagają w uregulowaniu stężenia cholesterolu). Olej lniany jest bogaty w witamin rozpuszczalne w tłuszczach (wit.A,E). Najlepiej dodawać go na zimo np.do sałatek. Oleje są produktami wysokokalorycznymi, dlatego 1-2 łyżeczki dziennie powinny wystarczyć. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Omega-3 w oleju rzepakowym – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Właściwości odżywcze oleju lnianego – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jakie są wszystkie zalety oleju lnianego? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zasady spożywania oleju lnianego – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy picie oleju lnianego jest zdrowe? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy zdrowej jest spożywanie codziennie oleju lnianego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy olej lniany jest zdrowy? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Spożywanie łyżki oleju lnianego – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Jak naturalnie obniżyć zły cholesterol?
Zatkane tętnice Nasze serce każdego dnia wykonuje
Ile jest tranu w tranie? Prawdy i mity o rybim oleju
Skuteczność tranu Łyżka tranu z rana była zmorą n