Drobne przyjemności w diecie cukrzyka
Olej lniany cenimy przede wszystkim za korzystny skład kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 i omega 6. W naszym zwyczajowym żywieniu w przewadze występują zwykle kwasy omega 6, olej lniany pomaga nam wyrównać tę niewłaściwą proporcje. Znajdziemy w nim także przeciwutleniającą, dobrą dla naszej urody witaminę E Ważne, aby używać oleju lnianego "na zimno". Ogrzewanie i ekspozycja na światło oraz powietrze (przechowywanie w niesczelnym pojemniku) obniżają zawartość cennych składników i trwałość oleju. Z czym zjadać? Wedle uznania; jako dodatek do surówek i sałat, zamiennik masła czy innego smarowidła do chleba, element koktajli warzywnych...Zalecana ilość zależna jest od indywidualnych potrzeb każdego z nas, wynikających z masy ciała, aktywności, stanu zdrowia oraz efektu jaki chcemy uzyskać. Kluczowa jest jednak regularność. Dla potrzeb profilaktycznego uzupełnienia spożycia kwasów tłuszczowych omega 3, u osoby racjonalnie odżywiającej się, wystarczające będzie codzienne użycie łyżki stołowej do porcji warzyw. W celach terapeutycznych (np. przy nadwyżce cholesterolu we krwi) potrzebne będą większe ilości. Należy jednak pamiętać, że nawet najzdrowszy produkt spożywany w nadmiarze może okazać się szkodliwy.
Pozdrawiam, Justyna Siwiela
Olej lniany jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Są to kwasy o działaniu przeciwzapalnym, obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają odporność. Olej ten należy spożywać wyłącznie na surowo, warto dodawać 2-3 łyżki dzienne do sałatek.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy zdrowej jest spożywanie codziennie oleju lnianego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Dobroczynne właściwości oleju lnianego – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jakie są wszystkie zalety oleju lnianego? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie łyżki oleju lnianego – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakiego oleju dodawać do zup? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Zasady spożywania oleju lnianego – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie właściwości ma olej konopny? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
artykuły
Płukanie jamy ustnej olejem - charakterystyka, jak płukać usta olejem, korzyści
Współczesny konsument wraz z ulubionymi posiłkami
Olej musztardowy może być zdrowszy dla twojego serca niż oliwa z oliwek
Eksperci sugerują, że to olej musztardowy może być
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów