Dieta osoby chorej na cukrzycę
Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.
Witam,
jeśli ma Pani prawidłową masę ciała to białka powinno być około 1g/kg masy ciała, co daje ok. 15-17% energetyczności diety.
Tłuszcze powinny stanowić ok. 25% energetyczności diety, reszta to węglowodany.
Pozdrawiam
EC
Witam,
Wszystko zależy od Pani wagi, wielu, wzrostu i aktywności fizycznej. W tym momencie nie jestem w stanie podać konkretnych wartości.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam.Podała Pani za mało informacji bo wszystko zależy od wzrostu ,wagi i aktywności fizycznej.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ilość węglowodanów i tłuszczy przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak mam obliczyć, ile potrzebuję węglowodanów, białka i tłuszczy? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Ile powinnam spożywać dziennie tłuszczu, białka i węglowodanów? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Codzienna dawka węglowodanów, białek i tłuszczy – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany, białka i łuszcze – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Podaż białka, tłuszczu i węglowodanów na diecie redukcyjnej 1500-1600 kcal – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jaka powinna być zawartość tłuszczy, węglowodanów, białek przy diecie redukcyjnej 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Prawidłowe proporcje białka, tłuszczy i węglowodanów w diecie – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla 19-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaką ilość węglowodanów powinnam jeść na diecie 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik