Ilość węglowodanów i tłuszczy przy niedoczynności tarczycy

Przy niedoczynności należy zwiększyć ilość białak w diecie i zbyt mocno nie ograniczać kalorii. Chicałam się dowiedzić w takim razie ile dziennie powinno znależc sie węglowodanów i tłuszczy?? Czy tłuszcze nalezy ograniczać czy może weglowodany?? Waga 69, wzrost 167cm, aktywność fizyczna 5 razy w tygodnou powyżej godziny
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Jak odżywiać się w czasie ciąży?

Pani BMI jest prawidłowe, ale bliskie górnej granicy normy. Jeżeli jest to wynik mocnego umięśnienia, to w porządku, jeśli natomiast związany jest ze zwiększoną ilością tkanki tłuszczowej, należy uwzględnić to w kaloryczności diety. Następna sprawa - niedoczynność tarczycy, czyli spowolniony metabolizm - trzeba go również wziąć pod uwagę przy ustalaniu kaloryczności diety. Proponuję 1800 kcal, 81 g B, 54 g T, 121 g W. Może się jednak okazać za dużo. Na aktywność fizyczną dodatkowo 200-300 kcal. Moje rozważania są czysto teoretyczne. Najlepiej wykonać analizę składu ciała i zdać się na bezpośrednią opiekę dietetyka. Jadłospis powinien być modyfikowany w trakcie opieki w zależności od efektów.

0

Witam.

Zależy jaki efekt chcemy osiągnąć. Jeżeli pacjent chce schudnąć ograniczam kalorie ale indywidualnie po przeprowadzeniu wywiadu. Najważniejsze- nie należy stosować diety o kaloryczności poniżej podstawowej przemiany materii. Uśredniając, ilość białka powinna wynosić około 18%, tłuszczy około 25 %, węglowodany około 57%. Ale jeszcze raz powtarzam, dla każdego pacjenta ustalam założenia diety indywidualnie po przeprowadzeniu wywiadu, nie należy odpowiedzi na internetowe pytanie traktować jako wiążącej porady dietetycznej.

Przy niedoczynności tarczycy należy unikać:
- nadmiaru (oleju słonecznikowego, kukurydzianego, z nasion winogron, arachidowego, sezamowego, sojowego)
- słodyczy, produktów o wysokim indeksie glikemicznym
- pokarmów tłustych, bogatych w cholesterol
- pokarmów wolotwórczych (kapusta, kalafior, rzepa, brukselka, brokuły, brukiew, soja, gorczyca, orzechy ziemne)
- postawić na żywność mało przetworzoną

Zaleca się spożywać:
- warzywa i owoce, głównie na surowo lub lekko gotowane
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- chude produkty mleczne, chude mięso,
- pokarmy bogate w wielonienasycone kwasy omega- 3 czyli siemię
i olej lniany, ryby najlepiej morskie (2-3 razy w tygodniu)
- pokarmy bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, oliwki, awokado)
- wypijać min. 8 szklanek płynów na dobę, najlepiej wody lub herbat owocowych, ziołowych, herbaty zielonej, kawy zbożowej

Pozdrawiam serdecznie,
Alicja Skubis dietetyk kliniczny

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty