Kobieta , 35 lat Dzień dobry. Mam 34 lat , jestem uczulona na wszystkie zapachy kwiatów, owoców, warzyw, zapach kawy, jakiekolwiek barwniki typu E, na wszystko co posiada kwas: acetylosalicylowy, cytrynowy, owocowy, na salicylany wyst. w kremach, szamp. , środ. czystości. W styczności z jakimikolwiek zapachami, dymem, perfumami i zywnością - puchnie mi język , nie mogę oddychać i duszę się. przeszłam szereg badań i lekarze nie są w stanie mi pomóc. Proszę o ratunek. Dorota
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • AlergologiaAlergia dotyczy ludzi z w każdym wieku. Typowa choroba alergiczna to atopowe zapalenie skóry, które zazwyczaj ustępuje przed ukończeniem 10. roku życia, natomiast w późniejszych latach pojawia się astma oskrzelowa.
  • Alergia – Alergia we współczesnym świecie uznawana jest za najczęściej występujące schorzenie. Większa część chorób alergicznych ma charakter przewlekły i wymaga systematycznego leczenia. Alergię wywołuje nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na określone czynniki.
Artykuły na ten temat
Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Poznaj przekąski, które nie zawierają orzechów ziemnych

Poznaj przekąski, które nie zawierają orzechów ziemnych

Bezpieczne przekąski Znalezienie bezpiecznych przekąsek dla ludzi uczulonych na orzechy może być nie lada wyzwaniem. Jednak odrobina chęci, planowania i odpowiednich informacji pozwoli znaleźć zdrowe i bezpieczne dla alergika smakołyki nawet w podróży....

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Alergia na warzywa

Alergia może zostać wywołana przez różne warzywa. U niektórych osób objawy przechodzą łagodnie, inni cierpią z powodu zmian skórnych i różnych obrzęków. Alergii na warzywa nie można lekceważyć i trzeba leczyć, jak inne typy uczuleń. Alergia na seler Jest...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Uczulenie na mleko - charakterystyka, objawy, dieta

Alergia na nabiał oznacza uczulenie na mleko i jego przetwory. Niektóre uczulenia u niemowląt wiążą się z alergią na mleko matki lub mleko modyfikowane. Czasem alergia na mleko pojawia się u dorosłych. Co trzeba wiedzieć o nadwrażliwości na mleko? Uczulenie...

Alergia

Przyczyny alergii

Uczulenie jest konsekwencją nadwrażliwości, a fakt, że alergie występują rodzinnie, świadczy o tym, że predyspozycje do ich rozwinięcia są przekazywane genetycznie. Bardzo częstym mechanizmem powstawania alergii jest tzw. atopia, kiedy to organizm produkuje...

Alergia

Orzeszki ziemne - charakterystyka, alergia, diagnostyka alergii

Orzeszki ziemne - charakterystyka, alergia, diagnostyka alergii

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapki z masłem orzechowym, inni z kolei muszą bardzo uważać, aby nie spożyć produktów, zawierających orzeszki ziemne, bo może mieć to poważne konsekwencje dla ich zdrowia, a nawet życia... W Polsce przypadki...

Alergia

Marzec - najgorszy miesiąc dla alergików

Marzec - najgorszy miesiąc dla alergików

Najczęstszą przyczyną reakcji alergicznych na początku wiosny są: olcha, cis, topola i wierzba. Pyłki tych drzew zaczynają pylić w marcu na ogromną skalę, skutecznie uprzykrzając życie alergikom. Katar sienny i zapalenie spojówek wywoła w marcu także...

Alergia

Alergii mówimy STOP

Pokrzywka i katar alergiczny to objawy, których doświadcza wielu alergików. Dolegliwości te najczęściej nie zagrażają życiu, ale są uciążliwe i negatywnie wpływają na codzienne funkcjonowanie osób zmagających się z alergią. Tak być jednak nie musi - objawom...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Przyczyny i objawy alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa występuje, gdy układ odpornościowy atakuje niektóre białka w spożywanych produktach. Substancje, które wywołują reakcję alergiczną to tak zwane alergeny. Najczęstsze alergeny pokarmowe to: białka mleka krowiego, nabiał, jaja, orzechy,...