Osoba , 22 lata Witam, mam 22 lata i jestem bardzo szczupłą kobietą (46 kg / 170 cm). Okazało się, że mam bardzo wysoki poziom złego cholesterolu, do tego problemy z żołądkiem (bóle, skurcze) związane ze stresem. Jak powinnam się odżywiać, aby obniżyć poziom cholesterolu, ale nie schudnąć? Mile widziane byłoby nawet przybranie na wadze. Interesuje mnie co powinnam jeść i ile (mam ogromny apetyt). Pozdrawiam
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Katarzyna Mazowska 77
Mgr Katarzyna Mazowska Dietetyk, Warszawa 77 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,
informacje odnośnie do produktów, które powinny zostać wyeliminowane w przypadku stwierdzonych zaburzeń lipidowych, znajdzie Pani pod linkiem:

http://portal.abczdrowie.pl/wysoki-cholesterol-jak-z-nim-walczyc
Mam nadzieję, iż była Pani u lekarza i skonsultowała się w sprawie niewielkiej masy ciała?
W chwili obecnej ma Pani znaczny niedobór masy ciała, co również jest niebezpieczne dla zdrowia.
Jeśli nie korzystała Pani w tej sprawie z porady lekarskiej, proszę jak najszybciej ustalić przyczynę problemów z masą ciała.

Pozdrawiam ciepło

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Zdrowe odżywianie – Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz nowotworów.
  • Bilansowanie zdrowej diety – Bilansowanie zdrowej diety to ważny element prawidłowego żywienia. Zbilansowana dieta i prawidłowe odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zbilansowana dieta pomaga osiągać dobre wyniki w nauce, pracy i w sporcie.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Zdrowe odżywianie

Najważniejsze właściwości migdałów

Najważniejsze właściwości migdałów

Moc drzemie w migdałach Migdały, czyli nasiona migdałowca, są najszlachetniejszą odmianą orzechów oraz bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Dzięki tej unikalnej...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Badania sugerują, że jedzenie owsa może obniżyć cholesterol

Naukowcy wiedzieli od co najmniej 50 lat, że jedzenie owsa może obniżyć poziom cholesterolu i przez to zredukować ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Badania z tego okresu skupiły się na wpływie owsa na poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu),...

Zdrowe odżywianie

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

Zakazane produkty Jeżeli te rodzaje produktów często pojawiają się w twoim menu, narażasz swoje serce na poważne konsekwencje. Aby uniknąć chorób układu krążenia, które obecnie stanowią jedną z najpowszechniejszych przyczyn przedwczesnej śmierci, należy...

Zdrowe odżywianie

Olej rydzowy - zapomniane złoto

Olej rydzowy - zapomniane złoto

Co znajduje się w oleju rydzowym? Zawiera mnóstwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminę E, zapobiega zawałom serca, obniża poziom złego cholesterolu. Mowa o oleju rydzowym, który po wielu latach nieobecności na naszych stołach...

Zdrowe przepisy

Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz

Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz

Tani pogromca cholesterolu i tłuszczu Nadmiar cholesterolu w organizmie może przysporzyć wielu problemów zdrowotnych, głównie z układem krążenia. Przede wszystkim wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu i zatorów...

Zdrowe odżywianie

Właściwości nasion marchwi

Właściwości nasion marchwi

O zdrowotnych właściwościach marchewki słyszeliśmy już wiele. Nie każdy jednak wie o zaletach małych nasion, z których powstaje roślina. Te pochodzące z ekologicznych upraw nadają się do spożycia i mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Są polecane w...

Zdrowe odżywianie

Właściwości zdrowotne morszczynu

Właściwości zdrowotne morszczynu

Prozdrowotny glon Morszczyn pęcherzykowaty to glon, który występuje w strefach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego oraz w Morzu Północnym i Bałtyckim. Surowce pozyskane z glonów cieszą się w naszym kraju coraz większym zainteresowaniem, a wszystko za sprawą...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jaja - składniki odżywcze, spożycie

Codziennie w mediach możemy spotkać się z informacją, że nie należy spożywać jaj ze względu na dużą zawartość cholesterolu, a tym samym zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia - miażdżycy, nadciśnienia czy zawału mięśnia sercowego. Jednakże...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej

11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej

Jagody Zawierają one selen, miedź, cynk, mangan oraz witaminy C, A, B i PP. Dzięki tak bogatemu składowi obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi. Dodatkowo, dostarczają one błonnika oraz przeciwutleniaczy. Wiśnie Owoce te...