Osoba , 22 lata Witam, mam 22 lata i jestem bardzo szczupłą kobietą (46 kg / 170 cm). Okazało się, że mam bardzo wysoki poziom złego cholesterolu, do tego problemy z żołądkiem (bóle, skurcze) związane ze stresem. Jak powinnam się odżywiać, aby obniżyć poziom cholesterolu, ale nie schudnąć? Mile widziane byłoby nawet przybranie na wadze. Interesuje mnie co powinnam jeść i ile (mam ogromny apetyt). Pozdrawiam
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Katarzyna Mazowska 73
Mgr Katarzyna Mazowska Dietetyk, Warszawa 73 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,
informacje odnośnie do produktów, które powinny zostać wyeliminowane w przypadku stwierdzonych zaburzeń lipidowych, znajdzie Pani pod linkiem:

http://portal.abczdrowie.pl/wysoki-cholesterol-jak-z-nim-walczyc
Mam nadzieję, iż była Pani u lekarza i skonsultowała się w sprawie niewielkiej masy ciała?
W chwili obecnej ma Pani znaczny niedobór masy ciała, co również jest niebezpieczne dla zdrowia.
Jeśli nie korzystała Pani w tej sprawie z porady lekarskiej, proszę jak najszybciej ustalić przyczynę problemów z masą ciała.

Pozdrawiam ciepło

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Zdrowe odżywianie – Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz nowotworów.
  • Bilansowanie zdrowej diety – Bilansowanie zdrowej diety to ważny element prawidłowego żywienia. Zbilansowana dieta i prawidłowe odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zbilansowana dieta pomaga osiągać dobre wyniki w nauce, pracy i w sporcie. W 1998 roku z inicjatywy Rady Promocji Zdrowego Żywienia powstała Złota Karta Żywienia, która zawiera wskazówki, jak powinna wyglądać zbilansowana dieta każdego zdrowego Polaka.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Bilansowanie zdrowej diety

Badania sugerują, że jedzenie owsa może obniżyć cholesterol

Naukowcy wiedzieli od co najmniej 50 lat, że jedzenie owsa może obniżyć poziom cholesterolu i przez to zredukować ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Badania z tego okresu skupiły się na wpływie owsa na poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu),...

Bilansowanie zdrowej diety

Zdrowy styl życia

Zdrowy styl życia to sposób życia, który ma na celu zapewnić optymalne zdrowie oraz minimalizować ryzyko zachorowania na choroby określane mianem społecznych. Do takich chorób zaliczane są przede wszystkim schorzenia układu sercowo-naczyniowego (choroba...

Bilansowanie zdrowej diety

Największe mity żywieniowe

Największe mity żywieniowe

Żółtka jaj podnoszą poziom cholesterolu? Badania naukowe potwierdziły brak związku pomiędzy wysokim poziomem cholesterolu we krwi a częstotliwością spożywania kurzych jaj. Cholesterol jest syntetyzowany w organizmie człowieka w wątrobie i najczęstszą...

Bilansowanie zdrowej diety

11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej

11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej

Jagody Zawierają one selen, miedź, cynk, mangan oraz witaminy C, A, B i PP. Dzięki tak bogatemu składowi obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi. Dodatkowo, dostarczają one błonnika oraz przeciwutleniaczy.Wiśnie Owoce te są...

Bilansowanie zdrowej diety

Jaja - składniki odżywcze, spożycie

Codziennie w mediach możemy spotkać się z informacją, że nie należy spożywać jaj ze względu na dużą zawartość cholesterolu, a tym samym zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia - miażdżycy, nadciśnienia czy zawału mięśnia sercowego. Jednakże...

Bilansowanie zdrowej diety

Co jeść, by długo żyć?

Z wiekiem coraz częściej mamy problemy zdrowotne, ale to wcale nie musi stać się regułą - przekonuje Jeffrey Blumberg, profesor z Uniwersytetu Tufts. Proces starzenia się jest co prawda nieuchronny, ale nie oznacza to, że każdy z nas, prędzej czy...

Bilansowanie zdrowej diety

Kaloryczność posiłków

Kaloryczność produktów żywnościowych to nic innego jak energia, którą dostarcza określona ilość danego pokarmu. Energia ta wyrażona jest w kaloriach. Wyjaśniając pojęcie kalorii (w skrócie - cal), można powiedzieć, że jest to taka ilość ciepła (energii),...

Bilansowanie zdrowej diety

Zdrowe zamienniki w świątecznych wypiekach

Zdrowe zamienniki w świątecznych wypiekach

Sernik, pierniczki, makowiec - to najpopularniejsze słodkości z bożonarodzeniowego stołu. Świąteczne ciasta i słodkości są pyszne, ale też kaloryczne. Czy da się przygotować tradycyjne wypieki w odchudzonej wersji? Dzięki zdrowym zamiennikom świąteczne...

Bilansowanie zdrowej diety

Dobór diety

Odpowiednio zbilansowana dieta dobrana do potrzeb organizmu pozwala na jego sprawne funkcjonowanie. Zasadą zdrowego odżywiania jest przede wszystkim dostarczanie organizmowi w odpowiednich ilościach kalorii oraz składników odżywczych. Racjonalna dieta...

Bilansowanie zdrowej diety

Orzechy łagodzą cukrzycę!

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców ze szpitala Św. Michała i Uniwersytetu w Toronto wskazują, że diabetycy mogą w sposób naturalny wspomagać proces leczenia cukrzycy. Metoda jest bardzo prosta, a w dodatku smaczna: należy po prostu...

Wyszukaj lekarza po opiniach