Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
witam,
w przypadki alergii świąd może utrzymywać się bardzo długo.
Na rynku dostępne są liczne maści/żele przeciwświądowe - może je Pani stosować, do czasu wizyty u alergologa.
Może uzasadnione byłoby włączenie hydroksyzyny poza lekami przeciwhistaminowymi - decyzja należy do lekarza prowadzącego Panią
pozdrawiam!
Niestety moja odpowiedź nie będzie szczególnie pomocna, ponieważ nie mam możliwości oceny zmian skórnych. Na pewno powinna Pani zrobić testy skórne oraz skontaktować się z dermatologiem. Dolegliwości trwają tak długo ponieważ nie wygasł czynnik je powodujący.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie są objawy alergii na sierść kota? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Zmiany skórne a uczulenie na złoto – odpowiada Lek. Dariusz Czubiński
- Swędzące krosty na ciele u członków rodziny – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czerwone plamy na skórze brzucha i pleców a alergia na kurz – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Swędząca wysypka i bąble na ciele – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Swędząca wysypka na całym ciele u 33-latki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy można na podstawie morfologii stwierdzić alergię? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co może znaczyć wysypka na szyi? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Uczulenie wokół oczu – odpowiada Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka
- Uczulenie na nogach i rękach – odpowiada Magdalena Mroczek