Wrzody a rak żołądka
Witam Pana
W przypadku IBS - postaci biegunkowej, błonnik pokarmowy, zawarty właśnie w produktach takich jak kasza gryczana czy brązowy ryż, może nasilać objawy choroby i przyczyniać się do osłabienia organizmu. Proszę pamiętać, że nie wszystkie produkty i zalecenia dietetyczne, które pomagają lub szkodzą jednej osobie, tak samo zadziałają na drugiego człowieka, dlatego ważne jest obserwowanie własnego organizmu i wykluczanie tych produktów, których nasz organizm nie toleruje prawidłowo.
W przypadku zespołu jelita drażliwego zaleca się dietę FODMAP, która polega na ograniczeniu fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Warzywa, które zawierają znaczne ilości tych związków to m. in. wymienione przez Pana brokuły i brukselka, ale także: cebula, szparagi, karczochy, kalafior, patisony, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnek.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy zespole jelita drażliwego? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- W jakich produktach nie ma glutenu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy zakażeniu drożdżakami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ciągłe uczucie głodu u wegetarianki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dieta dla osoby z zespołem jelita drażliwego – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jak zwiększyć poziom błonnika w diecie? – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- 55 kg wagi u 13-latki i zdrowy tryb życia – odpowiada Roma Wojtewicz