Zmęczenie, senność w anemii

Mam nie wielką anemię oraz 230 cholesterol więc nie iem co mam robić często jestem zmęczona i szybko się męczę ponadto między godz.14 17h często jestem senna dużo słodzę jak spać mi się chce muszę coś słodkiego jeść inaczej nawet w fotelu zasypiam
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem

Witam, po pierwsze potrzebna jest Pani zrównoważona dieta pod wzgledem białka, weglowodanów, tłuszczu, składników mineralnych i witamin. Dietetyk układa taką dietę. Dieta powinna być urozmaicona bogata w kolorowe warzywa i owoce. W przypadku niedoboru żelaza, należy się suplementować, czyli zażywac preparat składający sie z żelaza hemowego, wit. C, B6 i B12 oraz kwasu foliowego. W przypadku podwyższonego cholesterolu LDL należy wykluczyć z menu tłuste mięsa i tłusty nabiał. Zamiast masła stosować margarynę ze sterolami. Wrowadzić do jadłospisu jak najwięcej ryb. Przy przygotowywaniu posiłków należy stosować pieczenie, gotowanie oraz gotowanie na parze. Używać do sałatek oleju tłoczonego na zimno.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty