Czy gotowanie a następnie trzymanie buraków w lodówce spowoduje niski indeks glikemiczny?

Witam. Czy to prawda? "po ugotowaniu ziemniaków i ostudzeniu ich w temperaturze pokojowej, wstawić do lodówki na 24h. Możesz je później ponownie odgrzać, a i tak nadal będą warzywem o średnim lub niskim indeksie glikemicznym. Niska temperatura przekształca szybko trawioną skrobię w skrobię bardziej „oporną”, czyli taką, która wolniej ulega rozkładowi w naszym organizmie." Jeśli tak to czy taka sama zasada tyczyłaby się gotowanych buraków?
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty