Spożywanie śledzi w 23 tygodniu ciąży

w jakiej formie mogę spożywac śledzie będąc w 23 tygodniu ciąży?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Dieta osoby chorej na cukrzycę

Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.

Dzień dobry. Śledzie to bardzo cenny składnik diety w czasie ciąży, ponieważ dostarczają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka oraz witamin A, D, E, B6, B12 i składników mineralnych (w tym żelazo, cynk i jod), a przy tym są mniej skażone rtęcią niż np. tuńczyk. Zaleca się je spożywać 2-3 razy w tygodniu. Najlepiej kupować ryby świeże lub mrożone. Jeśli kupuje Pani śledzie w solance, należy je porządnie wymoczyć w wodzie, aby wypłukać nadmiar soli. Jest to ważne, gdyż sód zatrzymuje wodę w organizmie i powoduje obrzęki, które już i tak często dokuczają w ciąży.
Najlepszą formą przyrządzania ryb jest gotowanie na parze (lub w wodzie, jeśli nie posiadamy parowaru), ponieważ wtedy zachowujemy najwięcej cennych składników odżywczych, a przy tym posiłek jest lekkostrawny. Można także przyrządzić rybę duszoną, grillowaną lub upiec ją w piekarniku (w folii aluminiowej bądź w rękawie do pieczenia).
Nie są wskazane ryby smażone, kupne śledzie w śmietanie oraz w ciężkostrawnej marynacie. Oprócz sporej ilości tłuszczu i soli, zawierają one często szkodliwe konserwanty i wzmacniacze smaku. Nie należy także spożywać ryb na surowo (np. śledź w oleju lub w occie), a także ryb wędzonych na zimno. Mogą one zawierać groźne dla maleństwa bakterie i pasożyty.
Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty