Stosowanie witaminy B3 na obniżenie LDL

Teraz mam problem.Chciałem zastosować Witaminę B 3 czyli niacynę do obniżenia LDL i podwyższenia HDL. W sprzedaży jest dobry środek ale mimo to ,że jest reklamowany jako B3 to w swym składzie zawiera 50mg nkotynamidu czyli raczej PP. Jestem w kropce. Która frakcja obniża LDL. PP czy B3
MĘŻCZYZNA, 64 LAT ponad rok temu

Badanie cholesterolu

Badanie cholesterolu pozwala ustalić stopień ryzyka chorób układu sercowo ? naczyniowego. Dr Piotr Gryglas, kardiolog, informuje, jakie działania należy podjąć, aby podczas poddawania się temu badaniu, uzyskany wynik był rzeczywisty.

Niacyna, to inaczej witamina B3. Jest ona znana również jako czynnik przeciwpelagryczny, stąd nazywa się ją również witaminą PP.

Zgadza się, są badania potwierdzające skuteczność witaminy. "Niacyna blokuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej. Tłuszcze te są potrzebne do wytwarzania lipoproteiny bardzo małej gęstości (VLDL) w wątrobie, która to lipoproteina jest prekursorem lipoproteiny niskiej gęstości (LDL) - złego cholesterolu. Ponieważ niacyna blokuje rozpad tłuszczów, powoduje to zmniejszenie poziomu wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, oraz w konsekwencji, zmniejszenie wydzielania przez wątrobę VLDL oraz cholesterolu" - Katzung, Bertram G.: Basic and clinical pharmacology. New York: McGraw-Hill Medical Publishing Division, 2006

Warto jednak pamiętać o tym , iż syntetyczne źródło witaminy jest słabo wchłanialne. Dlatego warto wzbogacić swoją dietę w produkty bogate w witaminę PP: mięso, ryby morskie, wątroba, poza tym drożdże, kiełki pszenicy, orzechy ziemne, ziarna słonecznika. Duże jej ilości zawarte są także w niektórych owocach (awokado, śliwki) i w warzywach (ziemniaki, brokuły).

Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty