Zaciśnięcie krtani przy kontakcie z papryką

Witam. Kuzyn włozyl do mikrofalowki miseczke czerwonych papryczek. Ja wchodzac do kuchni po chwili dostalam bardzo silnego kaszlu,z nosa zaczela mi tryskac przezroczysta wydzielina,oczy lzawic. Gdy kaszel minął czułam zacisnieta krtan i bol glowy,zacisniecie krtani ustapilo gdy napiłam sie zimnej wody. Nie jestem uczulona na papryczke. W kuchni przebywało 5 osób,zadna nie miala takich objawów. Co to mogło byc??
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

MichaĹ Kurek
51 poziom zaufania

Szanowna Pani!
Proponuję wizytę u lekarza alergologa celem diagnozy ewentualnej alergii.
z poważaniem
lek. Michał Kurek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty