Czy codzienna dieta ma wpływ na krzepliwość krwi?

Moj wnuczek,3latka,ma tzw.HLHS,jest po operacjach na otwartym serduszku-ostatnia w grudniu 2013. W zwiazku z tym co kilkanascie dni ma sprawdzana krzepliwosc krwi poniewaz ta nie jest zdaniem lekarzy dobra-obawa zakrzepu. Czy codzienna dieta ma wplyw na krzepliwosc krwi? Co dawac a czego unikac. Bede wdzieczny za odpowiedz. Dziekuje tadeusz  
MĘŻCZYZNA, 66 LAT ponad rok temu

Badania krwi - TG

TG ? czyli trójglicerydy ? są estrami gliceroli i kwasów tłuszczowych. Są również podstawowym substratem energetycznym w organizmie oraz składnikiem tkanki tłuszczowej. Sprawdź czym grozi ich nadmiar ? czyli czym jest hipertriglicerydmia.

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

Wszystko zależy od tego jakie leki wnuczek przyjmuje. W zależności od tego czy wskaźnik krzepliwości jest za wysoki czy za niski? Na wskaźnik wpływa zawartość witaminy K w diecie, przyjmowanie innych leków itp. Np jarmuż, szpinak, kapusta, cebula, szparagi, sałaty, cykoria będą osłabiać działanie leków a tym samym wskaźnik będzie za niski. Np bosentan, spironolakton również będą obniżać działanie leków przeciwzakrzepowych. Proszę udać się do kardiologa dziecięcego. Wytłumaczy odpowiednie stosowanie innych leków i odpowiednich pokarmów.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty