Zapytaj lekarza

1 , 0 1 2 , 3 0 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak interpretować wyniki badań morfologi u osoby stosującej od miesiąca żelazo?

Witam bardzo proszę o interpretację wyników badań od miesiąca biorę żelazo ( ponieważ mam anemie) oraz na stałe controloc 40mg ponieważ od pół roku choruje na przewlekłe zapalenie żołądka. Bardzo mnie zmartwily te ostatnie wyniki badań boję się że to może być coś poważnego typu jakaś białaczka. Oto Morfologia WBC ↓ 3,9 K/µL 4,0 — 10,0 • NEUT ↓ 1,62 K/µL 1,80 — 7,00 • NEUT% ↓ 41,4 % 45,0 — 70,0 • LYM 1,82 K/µL 1,00 — 4,50 • LYM% ↑ 46,4 % 20,0 — 45,0 • MONO 0,27 K/µL 0,10 — 0,80 • MONO% 6,9 % 2 — 8 • EOS 0,2 K/µL 0,02 — 0,70 • EOS% ↑ 5,1 % 1,0 — 5,0 • BASO 0,01 K/µL 0,00 — 0,20 • BASO% 0,2 % 0,0 — 1,0 RBC 4,51 M/µL 4,0 — 5,0 HGB ↓ 11,7 g/dL 12,0 — 16,0 HCT 37,4 % 37,0 — 47,0 MCV 83,0 fL 80,0 — 97,0 MCHC ↓ 31,4 g/dL MCH ↓ 26,0 pg 27,0 — 34,0 RDW ↑ 18,2 % 11,0 — 15,0 PLT 200,0 K/µL 150 — 450 PDW 18,0 % 11,5 — 21,0 MPV 9,1 fL 6,1 — 11,0 PCT 0,18 % 0.12-0.36 Dziękuję Agnieszka 25 lat
KOBIETA, 25 LAT 4 miesiące temu

Badania krwi - potas

Potas jest głównym elektrolitem wnętrza komórkowego w ludzkim organizmie. Jego największe stężenie znajduje się w mięśniach szkieletowych i jest niezbędnym składnikiem do utrzymywania stałych warunków wewnątrz organizmu.

Katarzyna Szymczak
79 poziom zaufania

Wyniki niewiele odbiegają od normy,dalej niedokrwistość, należy kontynuować przyjmowanie żelaza. Pozdrawiam

umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety