Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Opisane dolegliwości mogą wskazywać na występowanie alergii na czekoladę. Nie można wkluczyć innego podłoża dolegliwości. Jeśli objawy nie ustąpią po wyeliminowaniu czekolady z diety to konieczna będzie wizyta u lekarza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy to może być jakaś reakcja alergiczna na czekoladę? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Uczulenie na czekoladę? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Powiększenie gardła i swędzenie ust po zjedzeniu czekolady z orzechami – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Wysypka na twarzy i zaczerwienione miejsca na skórze – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Alergia pokarmowa czy na kosmetyki? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Jak leczyć objawy alergii w oku? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wysypka i chropowatość skóry u niemowlaka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy to możliwe, że mam uczulenie na cukier? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jaka jest przyczyna kilkukrotnego (2-5 razy dziennie) pojawiania się wysypki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy to może być alergia na środki higieniczne? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Co dolega 22-letniej Rachel Morris? (WIDEO)
22-letnia Rachel Morris od kilku lat cierpi z po
Alergia na nikiel - objawy, gdzie znajduje się nikiel, rozpoznanie, leczenie
Alergia na nikiel dzieli się na kontaktową i pokar
Uczulenie na czekoladę - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie
Uczulenie na czekoladę obserwuje się głównie u dzi